PURMEREND - Kom ook op dinsdag 11 juli naar de Lutherse kerk in Purmerend waar de restauratieschilder u de restauratietechniek ‘houten’ laat zien. En de projectleider van Stadsherstel Amsterdam vertelt u graag over haar restauratie en herbestemmingsproject. Daarvoor kunt u desgewenst een gratis orgelconcert bijwonen. U bent van harte welkom!

Programma dinsdag 11 juli
12:00-12:30 Marktconcert orgel van Jeanette Zuidema

12:30-12:50 Onder het genot van en kopje koffie/thee vertelt Ruth van de Puijl over de historie, de
restauratie en het gereedmaken voor nieuw gebruik van deze kerk

12.50-13.10 De restauratieschilder geeft een presentatie over wat is houtimitatie en laat de
schildertechniek zien

Dit programma wordt u gratis aangeboden. Aanmelden is niet nodig.
Adres: Hoogstraat 18 Purmerend

Over de herbestemming
De centraal in het historische centrum van de stad Purmerend gelegen Lutherse kerk is in 2016 door Stadsherstel aangekocht. De kerk ligt aan een klein voorplein in de belangrijkste winkelstraat van Purmerend. Er worden al jaren geen diensten meer in gehouden waardoor de kerk toe was aan een nieuwe bestemming. In 2016 is gestart aan de werkzaamheden om zaalverhuur voor (diverse) culturele activiteiten mogelijk te maken. Daarbij wordt samengewerkt met de Lutherse gemeenschap en plaatselijke vrijwilligers. En ook de Lutherse kerk zal de kerk een aantal keren per jaar blijven gebruiken. De gemeente Purmerend juicht het nieuwe brede gebruik van de kerk toe. De Vrienden van Stadsherstel hebben financieel bijgedragen aan de restauratie van de houtimmitaties in deze kerk.

Over het monument
De Lutherse kerk is een éénbeukige zaalkerk op een rechthoekige plattegrond, met een 3-zijdig afgesloten

koorsluiting. In het interieur zijn in de absis de preekstoel met klankbord, met aan weerzijden de kerkraadsbanken aanwezig, inclusief de bijbehorende doopboog en lezenaar.

Boven de zaalingang op het orgelbalkon staat een Van Dam orgel welke dateert uit 1892.

In 1878 is gestart met de bouw van de kerk, naar een ontwerp van stadsarchitect P. Mager en in 1880 is deze in gebruik genomen. De kerk kwam op de plek te staan van zijn voorloper uit 1712. De kerk heeft een eclectische bouwstijl, dat betekent dat er elementen van verschillende historische bouwstijlen zijn gebruikt. Deze stijl werd in de 19e eeuw veel toegepast, het gaat hier bijvoorbeeld om de hoge ramen, zoals in de gotiek, maar met een neoromaanse boog.

De voorgevel is opgezet alsof het een driebeukige kerk betreft met bovenop een klokkentorentje met klokken, een uurwerk en een zwaan als windwijzer. De vensters van voor- en zijgevels hebben een ijzeren raamindeling die is bezet met paars- en groengekleurd glas.

Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van:
De Vrienden van Stadsherstel, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Amsterdams Monumentenfonds, Gemeente Purmerend, Provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratie Fonds

De bouwpartners zijn:
Witte Bouw & Aannemersbedrijf B.V. en Architectuur en Stedenbouw Dick Bak en Partner

Organiseer zelf een evenement

De Lutherse kerk is één van de veertien ‘Bijzondere Locaties’ van Stadsherstel. Stadsherstel programmeert kunst en cultuur in deze monumenten. Stap eens binnen en wie weet organiseert u er in de toekomst zelf een eigen seminar, feest, huwelijk of bijeenkomst.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de
organisatie een belangrijke bijdrage aan:

het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

het collectief bewustzijn rond stadsontwikkeling in een historische context

de toegankelijkheid van monumenten en

het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 600 panden in en om de Stelling van
Amsterdam gered. Ruim 2500 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten en industriële monumenten krijgen een succesvol tweede leven als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.

www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel