PURMEREND - De Chinese ambassadeur H.E. mr Wu Ken en zijn echtgenote hebben woensdag 28 juni een bezoek gebracht aan Purmerend. Samen met een Chinese delegatie maakten zij kennis met de stad en Purmerendse bedrijven en ondernemers. Het bezoek stond in het teken van samenwerking op het gebied van economie en zorg. De Chinese ambassadeur en zijn vrouw werden onder meer verwelkomd door burgemeester Don Bijl en zijn echtgenote en wethouder Harry Rotgans.

De delegatie uit China maakte woensdag kennis met de hoogwaardige oplossingen in Purmerend voor maatschappelijke vraagstukken als energie en duurzaamheid. Met een bustour reed de handelsmissie langs de Koemarkt, Melkwegbrug, Kop West, Baanstee Noord en de golfbaan. Er werd een bezoek gebracht aan de biowarmtecentrale. Stadsverwarming Purmerend is het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland. De biowarmtecentrale de Purmer stookt op houtsnippers van Staatsbosbeheer. Ook is er gesproken over de Metropoolregio Amsterdam en was er aandacht voor de samenwerking tussen ICT-bedrijven en onderwijs.  Het bezoek werd afgesloten met een bijeenkomst in Villa Clementine.

Handelsmissie

Het Nederlandse en het Chinese bedrijfsleven weten elkaar steeds beter te vinden. Zo zijn de afgelopen jaren tal van samenwerkingsrelaties en investeringen tot stand gekomen op het gebied van milieu, water en stadsontwikkeling. De Purmerendse ondernemers willen - samen met de gemeente Purmerend - een handelsmissie naar de regio Guangdong organiseren.  Zij zijn op zoek naar Chinese partners, onder meer op het gebied van innovatie, duurzaamheid en IT.  De gemeente ondersteunt dergelijke initiatieven van het bedrijfsleven. Wethouder Harry Rotgans: “Er is steeds meer interesse vanuit China voor de economische mogelijkheden in onze regio, de wijze waarop wij onze ouderenzorg hebben georganiseerd en hoe wij op een duurzame en groene manier onze energievoorziening hebben geregeld. En Purmerendse ondernemers willen zich oriënteren op de Chinese markt en de mogelijkheden die samenwerking met Chinese ondernemers kan bieden.”