WATERLAND - De maand november staan de bibliotheken in het teken van ons Brein. Onder het motto Hippe Hersens maak je kennis met de bijna oneindige hersenactiviteiten in de Bibliotheek. Het thema Hippe Hersens is heel divers: van het tienerbrein tot burn-out, van Mindf*ck tot robots, gezond ouder worden en breinspelletjes. In alle vijf vestigingen van Bibliotheek Waterland zijn activiteiten en kun je testjes doen en breintrainers uitproberen aan de breintafel.

Oefen je brein in het schaakcafé

Als je een potje schaken wilt winnen, moet je een paar zetten vooruit kunnen denken. Daarmee train je bij deze denksport je hersenen, waardoor ze in goede conditie blijven. Maar dat schaken ook een fijne en gezellige sport is voor jong en oud weten ze bij de Schaakclub Purmerend.

Tijdens de Hippe Hersen maand kunnen jong en oud, ervaren of aspirant schakers aanschuiven bij de schaakclub tijdens het Schaakcafé aan de breintafel in de Bibliotheek Purmerend.

Dinsdag 14 november van 10:00 tot 11:00 | Bibliotheek Purmerend

Kosten: GRATIS je kunt zo binnenlopen

Hippe hersens puzzelen met Resolf

Resolf is een reken-wiskunde puzzel die je samen of alleen kunt oplossen. Het is een bordspel voor jong en oud en het richt zich op het automatiseren van rekenkundige vaardigheden op een speelse manier. Kinderen uit groep 4/5 en hun ouders kunnen kennismaken met het educatief reken-wiskunde spelletje Resolf in op twee woensdagmiddagen in de Bibliotheek Edam.

Woensdag 15 november en woensdag 22 november van 14:30 tot 16:00 | Bibliotheek Edam

Kosten: GRATIS je kunt zo binnenlopen

Brain-food

Wist je dat ons brein genoeg energie produceert om een klein lampje te laten branden? De hersenen zijn nodig bij alles wat wij doen, dat geeft wel aan hoe belangrijk het is om dit vitale orgaan van de juiste brandstof te voorzien. In deze lezing gaat Karin Papadopulos dieper in op de relatie tussen hersenen, stress en voeding. Karin is voedingsadviseur voor Demeter Voeding en Welzijn.

Maandag 20 november 2017, van 14:00 tot 15:00 | Bibliotheek Purmerend

Woensdag 22 november 2017, van 19:30 tot 20:30 | Bibliotheek Beemster

Kosten: GRATIS maar wel even aanmelden

Lezing over schaken

Is schaken echt zo goed voor je brein, zoals sommige wetenschappers zeggen? En hoe slim is een schaakcomputer? Als je een potje schaken wilt winnen, moet je een paar zetten vooruit kunnen denken. Daarmee train je bij deze denksport je hersenen, waardoor ze in goede conditie blijven. Maar dat schaken ook een fijne en gezellige sport is voor jong en oud en dat je het ook kan doen met een schaakcomputer vertelt Kees Pruis van de Schaakvereniging Purmerend.


Woensdag 29 november 2017, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Purmerend

Kosten: GRATIS je kunt zo binnenlopen