WATERLAND - Er lijkt geen einde te komen aan de reeks inbraken in Waterland. Deze week werd er nog gereedschap gestolen uit een bestelbus aan de Gouw in Zuiderwoude. Het is de zoveelste diefstal van gereedschap in het gebied. In ruim twee maanden zijn er in de regio ook diverse maaimachines, quads, motoren, cilinders gestolen.

“We hebben best een goede waakhond maar die hebben ze wat gegeven”, vertellen ze bij Evenboer in Broek in Waterland. Er zijn vooral cilinders uit oude landbouwvoertuigen gehaald. “Als oud ijzer brengt dat niets meer op maar in Oost-Europa is daar nog wel handel in. De inbraak vond plaats terwijl de familie gewoon thuis was. "Ze hebben ook de koelkast in de schuur geplunderd, zodat ze thuis ook nog wat te eten hadden."

Lees ook: Gereedschapsbende actief in Waterland

Eerder werd het bedrijf van Kees Tromp getroffen door inbrekers waarbij op camerabeelden te zien was hoe rustig een paar mannen te werk gingen. In Monnickendam werd een grote maaimachine voor de deur gestolen Niet alleen in Waterland is de bende actief. In Landsmeer lijkt er op de zelfde manier toegeslagen te zijn.

Opvallend is dat bij veel bedrijven uit Waterland de gestolen spullen in een kruiwagen worden geladen en zo over het weiland naar een auto worden gebracht. Daarom heeft het er volgens de ondernemers in het gebied alle schijn van dat het om één en dezelfde bende gaat.

Extra surveillance
D66-lid Luuk Zaal stelde zelfs vragen over de inbraakgolf en kwam met een lijst van maar liefst negen bedrijven die getroffen waren in het gebied. Burgemeester Luzette Wagenaar verzekerde dat het de aandacht van de politie had en dat er extra gesurveilleerd wordt. Er zou bovendien al een aanhouding zijn verricht.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat. Het ging hier om iemand die zich verdacht in zijn auto ophield met inbrekersgereedschap. Na verhoor is de verdacht weer op vrije voeten gesteld. Hij moet later zich in een later stadium voor de rechter verantwoorden.

Rustig
Ondanks dat het volgens de politie weer rustig is in het gebied, worden de bewoners aangeraden gewoon de politie te bellen als ze iets verdachts zien. De gemeente heeft besloten opnieuw inbraakpreventieavonden aan te bieden.