VOLENDAM - Mede door de samenwerking tussen politie, gemeente, horeca, de kermisexploitanten en de inwoners van de gemeente zijn de kermissen in Edam-Volendam, ondanks de weersomstandigheden, goed verlopen.

Er was evenals voorgaande jaren een grote publieke belangstelling. Het was weer als vanouds, tot en met de kermismaandag in Volendam, één groot feest.

Geen noemenswaardige incidenten

Politie en gemeente zijn zeer tevreden over de het verloop van de kermisweek. Mede dankzij de vroege interventies van de politie, de BOA’s en verkeersregelaars zijn er een aantal zaken in de kiem gesmoord waardoor de sfeer goed bleef. Ook tijdens de grote piekdrukte op de zaterdag is alles naar omstandigheden goed verlopen. Al met al was er sprake van twee zeer rustige kermissen, waarbij er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest.


EHBO Volendam

Ook bij de EHBO in Volendam was het gelukkig erg rustig. Slechts 49 behandelingen waar dit normaliter tussen de 70 en 90 ligt. Ook dit jaar was er een prima teamspirit en hulpverlenersmentaliteit. Dat terwijl deze vrijwilligers misschien ook zelf liever wel ‘te kermis’ zouden willen gaan. De EHBO’ers verdienen daarom zondermeer weer een groot compliment.


Cameratoezicht

Het was dit jaar voor het eerst dat er extra cameratoezicht is ingezet tijdens de Volendammer kermis. De inzet hiervan zal binnenkort worden geëvalueerd. De eerste indruk is dat het geholpen heeft om, zoals eerder genoemd, bijtijds op een aantal zaken te kunnen interveniëren.


Verkeersdrukte zaterdagavond

Een punt waar volgend jaar meer aandacht voor zal zijn is het beheersen van de verkeersdrukte op de zaterdagavond van de Volendammer kermis. Met name het af- en aan rijden van taxi’s, touringcars in combinatie met het reguliere lopend, fietsend en gemotoriseerde verkeer zorgde in sommige gevallen voor veel oponthoud.


Eerste kermisweek burgemeester Sievers

Voor Burgemeester Lieke Sievers was het haar eerste kermisweek als nieuwe burgemeester van de gemeente. De burgemeester heeft een aantal rondjes over de kermis gemaakt. Ook zij is positief over het verloop van de openbare orde en veiligheid tijdens de kermis. Maar vooral de gemoedelijke, vrolijke en feestelijke sfeer van de twee kermissen in de gemeente spraken haar zeer tot de verbeelding. ‘Iedereen heeft er ontzettend naartoe geleefd, is goed gemutst, geniet van het eten, drinken en de muziek en wil er wat moois van maken. Het is geweldig dat het zo een fijn feest is geworden!’. Sievers dankt en prijst ook de inzet van iedereen die bij het goede verloop van de kermis betrokken is geweest. ‘Van BOA tot exploitant en van inwoner tot horeca, iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Door deze mensen was het feest ook een écht feest.’ Tot slot roept de burgemeester de weergoden op om de Edam-Volendam volgend jaar iets beter gezind te zijn.