VOLENDAM - Hij was duidelijk opgelucht na afloop, trainer Misha Salden. FC Volendam pakte met de 1-0 overwinning op Jong PSV de eerste driepunter van het seizoen. “Het is niet de oplossing van alles, maar ons harde werk wordt eindelijk een keer beloond.”

‘Gratis goals’

Vooral via de vleugels wist FC Volendam vaak in de buurt van het doel van Jong PSV te komen. Veel dreiging kwam van Rodney Antwi, die de voorkeur kreeg boven Luis Pedro. “Luis is een goede gozer die altijd z’n best doet, maar hij heeft dit seizoen nog te weinig laten zien. Dat weet hij zelf ook. Vandaar de keuze voor Antwi. Via de linkerkant kenden we met hem een aantal goede momenten, met gevaarlijke voorzetten. Als hij aan de bal was gebeurde er iets. We hadden een aantal, zoals wij coaches dat noemen, ‘gratis goals’ kunnen maken. Kansen waarbij de spits alleen nog de bal moet intikken. Maar dat zat er helaas niet in. Wel was het spel beter dan de vorige weken.”

Achteruitlopen

Toch was de oefenmeester lang niet over alles tevreden. “We probeerden in de eerste helft hoog druk te zetten, zodat zij de lange bal zouden gaan spelen. Daar hadden wij het moeilijk mee. Ook ontbreekt het nog te vaak aan zelfvertrouwen waardoor we bijvoorbeeld toch maar weer de bal achteruit spelen. Dat is deels te begrijpen. Daarnaast ben ik over de laatste fase niet tevreden. We voetbalden vanuit angst en liepen achteruit. We durfden elkaar de ballen niet te geven, of gaven elkaar de bal op het verkeerde moment.”

Salden vervolgt: “Maar vergeet ook niet dat PSV gewoon een goede ploeg heeft. Zij dwongen Nick Doodeman en Rodney om als rechts- en linksback te spelen. Daardoor konden wij voorin de bal niet vasthouden. Ook verdedigden we niet compact genoeg. Daardoor kan de bal er in de laatste fase ook nog in. Gelukkig gebeurde dat niet.” Na een klein uur spelen kopte Henny Schilder een voorzet van Doodeman tegen de touwen.

Arbeid en slimmigheden

Door de schorsing van Joey Veerman maakte Alex Plat zijn debuut in de basis. Salden is tevreden met de inbreng van de jonge Volendammer. “Alex heeft het goed gedaan vandaag. Met zijn arbeid en slimmigheden brengt hij kwaliteit in het team. Aan de bal kon hij nog wat meer brengen, maar hij is nog jong en klopt nu al op de deur. Dat is ook de visie van de club, jonge jongens de kans geven. Op drie jongens na spelen we vandaag met allemaal spelers van Jong FC Volendam. Daar kan de club trots op zijn.”

Vrolijk naar het werk

Komend weekend staat er voor FC Volendam geen wedstrijd op het programma in de Jupiler League. Volgens Salden komt de rust goed uit. “Enerzijds vanwege enkele blessuregevallen, anderzijds valt er nog genoeg bij te slijpen aan ons spel. Daar zullen we op de training aan moeten werken. Maar ik denk dat er met de overwinning van veel spelers een last van de schouders valt. Ik gun het iedereen zo. De speler, de fans.” Knipogend: “Maandag kunnen alle Volendammers weer vrolijk naar het werk.”