VOLENDAM - Voorbijgangers kijken haar vaak raar aan, maar dat maakt de 43-jarige Ruth Langemeijer uit Amsterdam niet uit. Zij rent, weer of geen weer, vier keer per week op blote voeten hard. Zo ook zondag, als de halve marathon van Amsterdam op het programma staat.

Ruth besloot een paar jaar geleden geen hardloopschoenen meer te dragen. Dat advies kreeg ze van haar coach en meteen wist ze: dit is het helemaal. En niet alleen met hardlopen, ze draagt alleen in uitzonderlijke gevallen nog schoenen. Op haar werk als uitvoerder in de bouw moet ze soms wel, vertelt ze lachend voor de camera. "Soms moet ik veiligheidsschoenen aan. Dat is het ergste van het ergste."

Zes jaar geleden zei Ruth haar pumps en laarzen gedag vanwege pijn in haar knieën. Mensen vertelden haar dat geen schoenen dragen helpt tegen pijn in je voeten of benen. "Het is dus goed voor je omdat je een minder grote naschok op je lijf krijgt", legt ze uit.

Grapjes
Met een groep van 21 man gaat Ruth, die ook training in 'schoenloos' hardlopen geeft, zondag meedoen aan de halve marathon. De toeschouwers zullen er misschien raar van opkijken, maar de Amsterdamse die in Volendam werkt, is het gewend. "Als mensen wat vragen, stop ik even en leg ik ze uit waarom ik dat doe. Heel vaak maken ze grapjes."