NEDERLAND - Het was dinsdag en mijn vierde vroege dienst zat er bijna op. Nog twee te gaan en dan een lang weekend vrij. Ondanks dat het in de rest van het land vrij druk was, bleef de Utrechtselijn rustig. Totdat er een verontrustende melding binnenkwam...

De rust was snel vergeten toen de machinist van intercitytrein 3055 een verontrustende melding maakte. Er zat een man in de middenberm net buiten station Utrecht Zuilen, een viersporig station waar treinen met hoge snelheid langsrijden. Hij droeg deels zwarte kleding, was in zichzelf gekeerd en alleen gefocust op zijn telefoon. Een beschrijving waarbij ik en vele collega’s met mij direct argwaan voelen. Kortom een reden om direct de alarmknop in te drukken.

Tijd om de politie in te schakelen

Binnen het geselecteerde gebied ging het alarm af. Alle treinen in dit gebied ontvingen het alarm net als alle betrokken treinverkeersleiders. De eerste zeven seconden gaat het alarm af, daarna ontstaat er een open lijn met alle betrokkenen. Dit geeft mij de mogelijkheid om iedereen in één handeling in te lichten over de situatie. Het aanrijdingsgevaar is daarmee vrijwel volledig weggenomen. Tijd om de politie in te schakelen via de Meldkamer Spoor.

Aanwijzing Voorzichtig Rijden

De politie was onderweg en intussen had ik met de treinverkeersleider Utrecht Centraal afgesproken dat we aan alle machinisten een ‘aanwijzing Voorzichtig Rijden’ gingen afgeven. Hiermee reduceren ze hun snelheid tot een maximum van 40 km/h. Veilig genoeg om bij gevaar op tijd te kunnen stoppen.

Nog geen vijf minuten en meerdere meldingen later belde de machinist van een sprinter die bij Utrecht Zuilen was gestopt. De machinist had de man aangesproken. Hij was zich van geen kwaad bewust en had enkel een zonnig plekje opgezocht waar hij zijn boek kon lezen. Op verzoek van de machinist was hij het perron opgeklommen, waarna de man zijn excuses aanbood.

Flinke vertraging

Gelukkig… geen suïcidaal persoon. Maar dan besef je je wat deze man veroorzaakt heeft. Er was flink wat vertraging ontstaan en door zijn actie waren aardig wat machinisten en conducteurs geschrokken. En voor de man zelf, die kon een boete van 140 euro verwachten voor spoorlopen.