MIDDEN BEEMSTER - In Middenbeemster is behoefte aan een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Waar u terecht kunt met vragen, problemen of juist mooie voorstellen en initiatieven. Een plek waar inwoners, instanties en hulpverleners elkaar vinden over verschillende onderwerpen, zoals wonen, groen of zorgvragen. Die plek is er nu bij Cultureel Centrum Onder de Linden op het kruispunt Rijperweg-Middenweg. We nemen er een kijkje en spreken met Nelleke Schenkkan en wethouder Barbara Jonk.

Als ik de Rijperweg oversteek, zie ik Nelleke en Barbara al zitten aan een tafeltje voor Onder de Linden. Het tafeltje is strategisch in het zonnetje geplaatst. “Aah, goed dat je er bent, koffie?”, vraagt Nelleke enthousiast. Terwijl ze inschenkt groet ze voorbijgangers: “Ja, we zijn open hoor, komt u straks een kopje koffie halen?” Er wordt instemmend geknikt.

Ha Nelleke, je werkt in opdracht van de gemeente. Wat doe je precies?
“Mij is gevraagd om in beeld te brengen wat er allemaal in Beemster bestaat aan hulpinstanties, goede initiatieven en mogelijkheden op sociaal gebied. Er gebeurt op dat gebied al heel veel in Beemster, maar veel moois blijft helaas onder de radar. Daar zou meer aandacht voor mogen zijn. We zijn elkaar toch een beetje kwijt geraakt. Weten van elkaar vaak niet wat we allemaal doen. Kijk, als plattelandsgemeente kent de Beemster traditiegetrouw een hechte sociale band. Voorbeelden daarvan zijn de vele buurtverenigingen, dorpsraden en de traditie van vrijwilligerswerk. Ik hoop al het moois wat hier gebeurt in beeld te kunnen brengen en mensen, instanties en gemeente waar mogelijk aan elkaar te verbinden.”

Barbara, hoe zijn jullie als gemeentebestuur tot deze opdracht gekomen?
“Ook in Beemster hebben we te maken met inwoners die kwetsbaar zijn. Niet alleen financieel, maar ook fysiek (gezondheid) of sociaal (eenzaamheid). Tegelijkertijd verandert de rol van de overheid en wordt steeds meer verwacht van de samenleving. Dus van onze inwoners en andere sociaal maatschappelijke organisaties. We hebben Nelleke gevraagd om hierin voorop te lopen en mensen te stimuleren elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Deze ontmoetingsplek bij Onder de Linden is daar een eerste uitwerking van.”

Kan iedereen hier gewoon binnenlopen?
Nelleke: “Absoluut. Iedereen. Je kunt hier binnenlopen voor gewoon een praatje of een kop koffie. Natuurlijk hebben we te maken met thema’s als eenzaamheid, zoals Barbara terecht opmerkt, maar we willen geen stempels drukken. Iedereen is welkom. Het doel is elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Ontdek wat er allemaal mogelijk is in Beemster! Mijn ervaring is dat hier vaak mooie initiatieven uit ontstaan. We zijn momenteel ook in overleg met iemand die tijdens openingstijden aanwezig is om bezoekers te ontvangen. Sowieso zal ik er zelf ook vaak zijn.”

Een ontmoetingsplek voor iedereen dus.
Barbara: “Ja, en daar is behoefte aan. Weet je, ik spreek veel inwoners die dolgraag iets willen doen voor de gemeenschap. Daar ook ideeën over hebben, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Dit initiatief kan daar hartstikke goed bij helpen. Je kunt zoveel van elkaar leren!”

Wil je ook mensen uit hun isolement halen?
Nelleke: “Nu plak je er alweer een label op, dat doe ik liever niet. Maar natuurlijk, waar we mensen kunnen helpen in beweging te komen en hun talent goed te benutten, dan graag.”

Niet alleen bewoners zijn welkom?
Barbara: “Wat mij betreft niet. Het is juist mooi als ook instanties, organisaties en wijkteams hier bij elkaar komen. Daarover spreek ik ook veel met instanties die ik inmiddels al aardig begin te kennen. Maar we willen niet alles in beton gieten. Laat het maar ontstaan, dat is het mooiste. Een soort duiventil! Ook de wijkverpleegkundige, fysio, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening en andere instanties die graag meedoen aan het bouwen van een samenleving waarin iedereen ertoe doet en die mensen insluit in plaats van uitsluit.”

Zijn er openingstijden?
Nelleke: “Voorlopig zijn we open op maandag van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en woensdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Waarom is gekozen voor deze locatie?
Nelleke: “Onder de Linden is neutraal gelegen in Middenbeemster, goed bereikbaar en laagdrempelig. We wilden het mede om die reden niet bij de gemeente onderbrengen.”

Bedienen jullie mensen die om wat voor reden ook tegen muren aanlopen ook?
Nelleke: Zeker. Mensen lopen door alle instanties en regelgeving nog wel eens van het kastje naar de muur. Ook daarin kunnen we wellicht een helpende hand bieden, omdat we een groot netwerk hebben. Dit initiatief zet mensen in beweging en biedt waar nodig een luisterend oor. Het is mooi als we hier het begrip ‘samenleving’ echt een invulling kunnen geven.”
Barbara: “Ik nodig mensen graag uit eens een kijkje te komen nemen. En neem gerust iemand mee!”