EDAM/VOLENDAM - Op het parkeerterrein bij winkelcentrum De Stient wordt dit najaar een slimme bandenmeter geplaatst. Uit landelijk onderzoekt blijkt dat ruim de helft van de auto’s met een te lage bandenspanning rijdt. Dat kost jaarlijks ca. 150 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 360 miljoen kg extra CO2 uitstoot.

Daarnaast veroorzaken auto’s met te lage spanning ongelukken door de langere remweg en slechtere wegligging. Het rijden met de juiste bandenspanning en bij voorkeur iets hogere spanning kan de vervuiling gerelateerd aan autogebruik met 2 tot 5% verminderen. Bandopspanning geeft daarnaast aan dat er op jaarbasis per auto gemiddeld €100,- (waarvan 22 liter brandstof) kan worden bespaard door autobanden regelmatig op de juiste spanning te houden.

Het plaatsen van de slimme bandenmeter is een initiatief van de stichting Duurzaam Waterland. Het college van B&W is deze stichting erkentelijk voor dit initiatief, dat uitstekend past bij de gemeentelijke ambities. De slimme bandenmeter werkt op zonnepanelen en is zeer gebruiksvriendelijk.