VOLENDAM/EDAM - Een raadsmeerderheid steunt de plannen van wethouder Runderkamp om het Europaplein zo goed als autovrij te maken. Voor bewoners van het zogeheten ´Spoorbuurtje´ betekent het wel dat het autoverkeer kan gaan toenemen. Dan betreft het met name de Rokersgracht en de Haringstraat. De wethouder ziet vooral de voordelen van het plan. Het zware verkeer verdwijnt, evenals de zoektocht naar parkeerplaatsen. Hij verwacht dat dit laatste snel zal afnemen.

De raad (en de wethouder) stemden in met een voorstel van Dirk Dijkshoorn (Zeevangs Belang) om snel te starten met verkeerstellingen in genoemde wijk. Hiermee kan gekeken worden of het verkeer toe- of juist afneemt als gevolg van de maatregelen.

Nu de kogel definitief door de kerk is kan waarschijnlijk nog dit jaar begonnen worden met het opknappen en faciliteren van het Europaplein. Loek Kras, fractievoorzitter van de grootste partij in Edam-Volendam, was vorige week donderdag meer dan blij met het besluit. Hij meldde dat eventuele problemen ook in een later stadium nog kunnen worden opgelost. Volendam80, de grootste oppositiepartij en ook al jaren bezig om het plein aantrekkelijker te maken, ziet liever een kant en klaar totaalplan zonder in de toekomst opnieuw in de buidel te moeten tasten. `Het is nu al een miljoenenproject`, aldus Philip de Does.