AMSTERDAM - Scouting Nederland vaart dit jaar voor het eerst mee met de Canal Parade. Vooral om een statement te maken: iedereen is welkom bij Scouting.

Nancy Kaal is samen met een groep begeleiders al druk bezig met de voorbereidingen aan de rand van het Nieuwe Meer. Het megavlot waar 100 mensen op moeten kunnen drijft, en de leus ‘Proud to be (Sc)out’ is al op de zijkant te lezen. Nu nog de trampoline, DJ-booth, toiletblok, podium, en tv-scherm opbouwen.

Hebben jullie ook al een choreografie?

“Ja die hebben we vorige maand hier al geoefend. Op Heroes van Alesso, het ziet er echt leuk uit. Voor degenen die het niet meer weten hebben we zaterdag een dame aan boord die het nog eens voor kan doen. Op de boot is ook een speciale stellage die na elke brug weer omhoog gaat, met drie poppen in ’scoutfit’. Een lucht-, een land- en een waterscout. Zelf dragen we shirts met ‘Proud to be (sc)out’ erop.”

Waarom doet Scouting Nederland mee?

“We zijn een hele grote organisatie met 90.000 jeugdleden en 25.000 kaderleden. We willen benadrukken dat de diversiteit die in de maatschappij bestaat ook bij Scouting bestaat. En we mogen bij Scouting ook best wel eens laten zien: hé, wij vinden dit gewoon OK. Er varen jongeren mee van 10 tot en met 21, die hebben zich zelf opgegeven om mee te doen. Daar zitten lhbti jongeren bij, maar niet per se. Iedereen is welkom om mee te doen.”

Wat betekent de regenboogvlag voor jou?

“Ik ben gewoon gek op de felle kleuren van de vlag. Maar het is vooral een herkenbaar statement: oh, daar kan ik mezelf zijn. Vorig jaar in Praag heb ik een gay tour gedaan. Ik was er alleen, mijn relatie was net uit, dat was niet leuk. Maar ik dacht: ik ga er gewoon alleen heen. Door de herkenbare vlag waar je binnen kwam wist ik: je bent welkom, het is ok, je kan hier gewoon zijn wie je bent.”

Waarom steun je de Pride?

“Om te laten zien dat welke geaardheid je ook hebt, zeker ook bij Scouting, dat iedereen er gewoon mag zijn. Als je tijdens de Pride door de stad loopt zie je van alles lopen, alles kan, iedereen draagt het een warm hart toe. Het is een soort warm bad eigenlijk. Dan denk ik: waarom kan dat niet altijd? Waarom moet er speciaal een Pride week zijn, waarom worden er nog steeds mensen in elkaar gemept omdat ze anders zijn? Het is belangrijk om hier met z’n allen gewoon te staan en naar iedereen uit te stralen: je mag er gewoon zijn. Het liefst had ik 52 weken per jaar Prideweek.”