AMSTERDAM - Bram (muzikant) en Annabel (fotograaf/ documentaire maker) hebben The Boom Bus in het leven geroepen om iets te betekenen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Deze kinderen hopen op een toekomst, nadat ze door omstandigheden van hun huis en soms ook familie beroofd zijn. Momenteel wachten ze al anderhalf jaar op asiel in een Europees land, en in deze anderhalf jaar hebben de kinderen geen toegang tot onderwijs en culturele opvoeding. Annabel en Bram besloten dat ze iets voor deze kinderen willen betekenen.

Hoe?

Hun creatieve krachten bundelen om zich voor deze kinderen in te zetten. Daarom hebben zij “The Boombus” in het leven geroepen. Met deze bus zullen zij een route afleggen van Amsterdam tot Athene om bij asielzoekerscentra, noodopvangcentra en vluchtelingenkampen Boomwhacker-workshops, muzieklessen en optredens te geven. Op elke plek die zij aandoen zullen zij ook een groep volwassenen trainen, zowel vluchtelingen als langdurige vrijwilligers, om zelf (boomwhack)muziekles te geven aan de kinderen. Zodat het tweetal, als zij weer doorrijden naar een volgende plek op de route, het stokje doorgeven en de kinderen de lessen kunnen blijven volgen.

Waarom muziek?

Muziek helpt kinderen bij het verwerken van trauma’s. Het heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen, ze leren zich te verplaatsen in een ander, samen te werken en het levert een bijdrage op cognitief, emotioneel, sociaal en creatief vlak.

En waarom Boomwhackers?

Het tweetal gaat muzieklessen geven waaraan ieder kind mee moet kunnen doen. Dus taal en achtergrond mogen geen barrière zijn. Daarom geven zij les met Boomwhackers. Met deze felgekleurde buizen kan muziek maken namelijk altijd en overal. De nadruk ligt op samenspel, dynamiek en het naspelen van eenvoudige ritmes en melodie.

Om het draagvlak van vluchtelingen in Nederland te vergroten maken zij van de reis een documentaire. Met deze documentaire zal The Boom Bus door het land trekken om landelijk te werken aan het begrip voor vluchtelingen. Er zullen avonden worden georganiseerd in Delft, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Amsterdam, waarop de film vertoond wordt, men met elkaar in gesprek gaat, waar lokale dj’s samen met muzikanten met allerlei achtergronden muziek maken en dansen. Het tweetal wil zich blijven inzetten voor het vergroten van het draagvlak voor vluchtelingen.

Het maken van een documentaire van deze reis is kostbaar en daarom zijn zij afhankelijk van crowdfunding. Op voordekunst.nl is een campagne gestart en The Boom Bus staat momenteel al op 79%. Nieuwsgierig naar hoever ze nu zijn en hoe jij zelf nog je steentje kan bijdragen? Kijk hier voor de huidige stand op: https://www.voordekunst.nl/projecten/5774-the-boom-bus-1