VOLENDAM - Voor de tweede ronde van de KNVB-beker is FC Volendam gekoppeld aan PSV. Een man die bij deze wedstrijd op donderdag 26 oktober (aanvang 18.30 uur) zeker aanwezig is, is oud-doelman Edwin Zoetebier. Hij speelde in 1995 de bekerfinale met FC Volendam in De Kuip tegen Feyenoord. De Volendammers verloren die wedstrijd met 2-1 maar veroverden wél de harten van het publiek tegen het fysiek harde Feyenoord.

De sterk keepende Edwin Zoetebier viel, bij een 1-1 tussenstand, in de tweede geblesseerd uit. Hij werd later door de Rotterdammers ingelijfd, zelfs tweemaal. Van 2004 tot en met 2006 kwam hij uit voor PSV, waar hij tweede doelman was achter Gomes, In totaal nam ‘Zoet’ negen keer plaats onder de lat bij PSV. Hij trainde en speelde er onder andere met Philips Cocu, de huidige hoofdtrainer van koploper PSV.

Vooruitblik
Met Edwin Zoetebier blikken we vooruit op het bekerduel. De huidige vorm van FC Volendam in ogenschouw genomen, lijken de mannen van Misha Salden in het zand te moeten bijten. Maar Vitesse werd in de eerste ronde uit de beker geknikkerd door de amateurs van Swift, NAC door met 4-3 te verliezen van Achilles’29. En verslikte Ajax zich vorig seizoen in de beker in Leeuwarden niet tegen SC Cambuur? Ja toch! Kortom, de wedstrijd FC Volendam-PSV moet eerst nog gespeeld worden.

Edwin Zoetebier: “PSV heeft de zaakjes weer op orde en als het de focus op FC Volendam richt en doet wat het moet doen, dan gaat het door naar de volgende ronde.” Jij zit op de tribune (“Zeker weten.”), bent Volendammer en hebt bij PSV gespeeld. Jij hoopt dat FC Volendam wint? ”Ja, uh, nee, ik ben voor allebei. Ik heb immers een mooi historie liggen bij PSV.”

Kantelpunt
Dat FC Volendam sportief gezien een moeilijke periode doormaakt, is volgens Zoetebier enigszins wel verklaarbaar. “De club moet het doen met beperkte middelen. Het bestuur gaat nooit over het koordje. Het geeft veel spelers uit de eigen jeugdopleiding een kans. Je kunt de club niets verwijten. Iedereen zet zich honderd procent in. In mijn tijd als doelman hebben we met FC Volendam ook weleens in een dip gezeten. Daar moet je weer uit zien te komen. Juist een goede wedstrijd en uitslag tegen PSV kan de spelers een goed gevoel geven en voor een kantelpunt zorgen.”

Wat zou jij FC Volendam adviseren tegen PSV? “Ik zou FC Volendam adviseren om PSV zo ver mogelijk van eigen doel proberen te houden. Vooral de aanvallers Jürgen Locadia en Luuk en de Jong, want dat zijn gevaarlijke jongens. Als dat lukt en het blijft lang 0-0, dan weet je het maar nooit. Van mij mag de wedstrijd op strafschoppen beslist worden”, besluit Edwin Zoetebier, zonder een winnaar te noemen.
Edwin Zoetebier: “FC Volendam moet PSV zo ver mogelijk van het eigen doel proberen te houden.”