VOLENDAM - Vrijdag zal tegen FC Emmen getoond worden dat het elftal voetballend best goed in elkaar zit. Grote fouten in de verdediging en in de aanvalsopbouw worden echter door elke tegenstander hard afgestraft.

De aanvallers zullen de rust moeten bewaren om enorme kansen te verzilveren. Rodney Antwi, Nick Doodeman en Lúis Pedro lieten in Den Bosch zien dat er meer dan eens uitstekende aanvoer was naar de goal. De afwerking moet scherper. Wie mee was afgelopen vrijdag zag kansen die schreeuwden om afronding. Tegen FC Emmen zal dat ook zo zijn. Dit Volendamelftal heeft alles in zich om meer resultaat te boeken dan tot nu toe. In de voorbereiding afgelopen zomer tegen de eredivisieclubs liet de ploeg zien dat er hoge verwachtingen gekoesterd mochten worden.

FC Emmen zal daar niet voetstoots aan meewerken. Het staat op de negende plaats met 17 punten. Drie overwinningen, acht gelijke spelen en slechts twee nederlagen. In elf wedstrijden slaagden de Drenten erin overeind te blijven. FC Volendam heeft de taak de gasten op de derde nederlaag te trakteren. Dat wordt trouwens hoog tijd, want de laatste vijf wedstrijden die FC Volendam tegen FC Emmen speelde, eindigden in vijf nederlagen. FC Volendam won thuis voor de laatste keer in 2014. Het werd toen 3-2 door doelpunten van Brandley Kuwas en twee van Kevin Brands.

FC Emmen

Sinds FC Volendam in 1985 voor het eerst tegen FC Emmen speelde, ontmoetten beide teams elkaar 38 keer in de competitie en twee keer in nacompetitie. De balans was aanvankelijk ruim in het voordeel van FC Volendam, maar de laatste drie jaar hebben daar de klad in gebracht. Nog steeds zijn de cijfers positief, maar de trend moet doorbroken worden. In de selectie van FC Emmen zijn bekende namen vertrokken. Zo ontbreken Frank Olijve, Niels Fleuren, Sander Rozema en Issa Kalon. Nieuw gekomen zijn onder anderen Mario Bilate, Hilal Ben Moussa (speelde eerder ook voor FC Volendam), Jeroen Veldmate, Anco Janssen en Peter van der Vlag.

FC Emmen moet het zeker een week zonder trainer Dick Lukkien stellen. De Veendammer blijkt na aanhoudende griepklachten met een ontsteking in zijn lichaam te kampen. Lukkien (45) volgt momenteel een antibioticakuur en heeft goede hoop dat hij zo snel mogelijk herstelt. Hij is naar verwachting acht tot tien dagen uitgeschakeld en zal dus in elk geval vrijdag niet langs de lijn staan bij de uitwedstrijd tegen FC Volendam.

Blessures

Kees Kwakman heeft afgelopen zaterdag tegen Assen in zijn eerste 45 minuten weer wedstrijdritme op gedaan. De aanjager van “Het Andere Oranje” is weer fit, maar trainer Salden wil geen risico nemen met een snelle terugkeer van de ervaren Kwakman: "Ik ben daar wat voorzichtiger in. We kunnen wel zijn ervaring en routine gebruiken, maar we moeten gematigd zijn in de keuzes die we maken" , verklaarde bij aan NH Sport. Keeper Mitchell Michaelis is ook weer in de running. De keeper van Jong Volendam traint weer volledig mee. Nick Doodeman heeft een kneuzing aan zijn hand, maar zal a.s. vrijdag gewoon bij de selectie zitten. Beloftespelers Marco Tol, evenals Esosa Oghogo zijn voorlopig nog uit de roulatie. Verder zijn er wat kleine pijntjes in de selectie, die wat minder relevant zijn voor de wedstrijd van vrijdag.

Scheidsrechter

De wedstrijd wordt geleid door Freek van Herk (28). Op 23 september 2015 floot Van Herk zijn eerste KNVB-Bekerwedstrijd van een profclub, namelijk die van FC Eindhoven tegenKoninklijke HFC. Een maand en een week later, op 30 oktober 2015, leidde Van Herk zijn eerste professionele wedstrijd in de Jupiler League. Op 22 april 2016 had hij voor het eerste FC Volendam onder zijn hoede, thuis tegen Jong Ajax (1-1). Een half jaar later zag hij Helmond Sport van FC Volendam winnen met 2-0. Aan het eind van de vorige competitie was hij de scheidsrechter in de wedstrijd van FC Volendam tegen MVV Maastricht, die in 3-1 eindigde. Het arbitrale kwartet wordt volgemaakt door de heren Janssen, Weterings en Sahiner.