VOLENDAM - Amper een ruim jaar geleden speelde Sparta Rotterdam nog in de Jupiler League. Het verschil in groei werd deze woensdagmiddag op Het Kasteel duidelijk gemaakt.

Waar de Rotterdammers na een bepaald niet gemakkelijk seizoen zich wisten te handhaven in de eredivisie, moest FC Volendam in dat seizoen het ticket voor de eredivisie afstaan aan NAC Breda. Het elftal van Alex Pastoor, dat ook nu niet dominant de wedstrijden in de eredivisie kan afwerken, liet zien dat dragende spelers als Breuer en Fischer het verschil kunnen maken. Bij FC Volendam loopt een hoop talent rond, van 18 en 19 jaar, dat de komende tijd beslist zal rijpen, maar aan wie in het veld en in de kleedkamer nog veel leiding gegeven moet worden. Die ervaren spelers met een grote mond en doortastende opmerkingen lopen op dit moment niet in het Volendamelftal. Daarbij moet ook meegenomen worden dat de nieuwste generatie voetballers zich niet voetstoots laat leiden. De ontwikkeling van de jongste garde die de laatste weken de hoofdmoot vormde van het eerste elftal van FC Volendam (het halve basiselftal waarmee Berry Smit met Jong Volendam in de derde divisie startte dit seizoen, staat inmiddels in het vlaggenschip) wordt bepaald door ervaring en leergeld willen betalen.

Sparta Rotterdam maakte in de drie keer een half uur van de oefensessie duidelijk dat een aantal spelers van FC Volendam nog in de eerste maanden van het ‘schoolgaan’ zit. Op zeer professionele wijze werd al binnen een kwartier een 2-0 voorsprong genomen. FC Volendam had weinig in de melk te brokkelen. Individueel was er af en toe een hoogstandje te zien, maar op de echte wapens van hardheid, inzet, wilskracht en luide communicatie, werd de jonge kern van het elftal hard afgetroefd. Met de 4-0 die FC Volendam uiteindelijk op het bord zag weet de staf wat er in de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Den Bosch volgende week nog gebeuren moet.