VOLENDAM - Keihard werkend FC Volendam O19 beloont zichzelf met overwinning op topploeg PSV O19

FC Volendam O19 – PSV O19 (2-1)
In het begin van het seizoen maakte PSV grote indruk door Ajax, in het duel om de Supercup, met 0-5 te verslaan. Grote vraag vooraf was dan ook of FC Volendam in staat was om het topteam uit de Lichtstad zodanig partij te bieden dat er sprake zou zijn van een echte wedstrijd. Welnu, het team van Stanley van Kesteren verraste vriend en vijand. Uiteraard was er sprake van kwaliteitsverschil, maar zaterdagmiddag werd eens te meer aangetoond dat keihard werken ook kan lonen. Gevolg was dat de formatie van Mark van Bommel, die op volle oorlogssterkte naar Volendam was gekomen, met lege handen naar Eindhoven moest terugreizen.

Ondanks het feit dat de trainer zijn mannen daarvoor nog zo had gewaarschuwd, werd er al na een paar minuten, halverwege onze eigen speelhelft, onnodig een vrije trap weggegeven. Het was aan goed keeperswerk van Stan Zoetebier te danken dat die niet meteen al tot een achterstand leidde. Het duurde tot de 14e minuut totdat FC Volendam zich voor het eerst in de buurt van het PSV-doel meldde. Een minuut later mochten de Volendammers niet over geluk klagen toen een schot van een PSV’er op de lat eindigde. Hoewel PSV de bovenliggende partij bleef, groeide het thuisteam gaandeweg steeds beter in de wedstrijd. De communicatie was zeer naar behoren, men coachte elkaar goed en steunde elkaar waar nodig.

In de 27e minuut leverde het eerste serieuze wapenfeit van Volendamse kant hen ook meteen de openingstreffer op. Na goed voorbereidend werk van Bram van de Wiel werd Derry Murkin in staat gesteld de score te openen. Hij had daar meerdere pogingen voor nodig. Steeds was er een tegenstander die de bal wist tegen te houden, maar zijn derde schot was goed genoeg om de bal tegen de touwen te laten eindigen, 1-0. In het vervolg van de eerste helft kregen de gasten een tweetal opgelegde mogelijkheden om langszij te komen, maar eerst kopte een Eindhovenaar de bal voor ons doel langs en de tweede keer werd de bal gekeerd door de doelpaal. Het bleek een voorbode, want in de 43e minuut was het uit een vrije trap, na weer een onnodige overtreding, wel raak. Het schot vanaf de zijkant, op ca. 30 meter van ons doel, werd onderweg door niemand aangeraakt en eindigde zomaar achter onze keeper, 1-1. Niet bepaald een lekker moment om een tegentreffer te moeten incasseren.

De trainer waarschuwde zijn team in de rust voor het eerste kwartier van de tweede helft. Die zou cruciaal gaan worden. PSV zou dan alles op alles gaan zetten om ons te overdonderen en de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Als we die ongeschonden zouden doorkomen, dan zou er wellicht zelfs iets moois mogelijk zijn. Met vereende krachten slaagden de oranjehemden erin de stand in die periode in evenwicht te houden. Waakzaamheid bleef echter geboden, want PSV bleef in de omschakeling en vanuit standaardsituaties levensgevaarlijk. Met nog ruim een kwartier te gaan ontsnapte FC Volendam aan een achterstand toen de bal op de kruising werd gekopt. Stan Zoetebier moest meermalen handelend optreden om zijn doel verder schoon te houden. Hij deed dit met verve, maar het bleef uitermate spannend. Drie minuten voor tijd leek het dan alsnog mis te gaan toen de linker vleugelspits van PSV vrij voor ons doel opdook. Stan wilde echter niet van wijken weten en ranselde de bal knap uit de hoek. In de 90e minuut gebeurde wat vooraf onmogelijk werd geacht. Uit een prima aanval van Volendam, met Shurny Marengo en Dean James als belangrijke schijven daarin, zorgde Bram van de Wiel ervoor dat zijn team opnieuw op voorsprong kwam, 2-1. De gele kaart voor het uittrekken van zijn shirtje had hij er graag voor over.

In de slotfase deden de Eindhovenaren verwoede pogingen om dan in ieder geval nog een punt mee naar Eindhoven te nemen, maar FC Volendam hield stand. Diep in de extra toegekende tijd werd het zelfs bijna nog 3-1, maar het lukte Bram van de Wiel niet om nóg meer zout in de wonden van de tegenstander te strooien. Met een 2-1 eindstand konden wij echter minstens zo goed leven.

Met deze overwinning kreeg FC Volendam loon naar werken. Onze mannen manifesteerden zich zaterdagmiddag als een echt team, inclusief de wisselspelers, en kende geen zwakke plekken. Drie bonuspunten en een morele opsteker waren het verdiende resultaat.

Scoreverloop

26. Derry Murkin 1-0

43. PSV 1-1

90. Bram van de Wiel 2-1


Opstelling

Stan Zoetebier, Brian Plat, Sjors Kramer, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Marco Speijk, Jim Beers (72. Shurny Marengo), Lorenzo van Slimming (90. Cherifio Goudland), Youssef Blel (72. Taye Lee), Bram van de Wiel, Derry Murkin (77. Dean James)

Hieronder de link naar het volledige fotoverslag van Kees van Gasteren.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fphotos.app.goo.gl%2F0GGcv9En42HHvZua2&h=ATMSS1PBIdrDBleOX1dafamWX9cLhBXR938GV3YEQqitDjupRhb1AhV8Vy2-0jEYeQh-EAVtdv4n50ZmZsk7HRj2cdYlY46PpTbxLx6RfXgoMcnQcSwA30hC_YMK9PHixYEhnlqhUrwFVA

Hollandia O17 - FC Volendam O17 (3-2)

Koploper FC Volendam moest de inhaalwedstrijd tegen Hollandia spelen, een van de lastigste wedstijden aldus de trainer. En dat bleek wel weer. Na de 2-2 tegen Hollandia O 19 een maand geleden is de kans op onderschatting nu vrij groot.

Al na 5 minuten stond de FC op achterstand. Een voorzet van rechts werd vrij gemakkelijk binnen gekopt door de spits van Hollandia, 1-0. Volendam had veel meer balbezit en in de achterhoede van Hollandia werden wel wat foutjes gemaakt. Toch duurde het tot de 31e minuut voordat er werd gescoord. Dimitri zette de bal voor vanaf rechts en Victor schoot hem prachtig binnen in de kruising, maar de keeper kon de bal nog via de lat eruit halen. Daarna was het voor Jip een koud kunstje, 1-1. Meteen daarna weer een kans, de bal ging via Jip op Dean, maar hij stond helaas buitenspel. Net voor rust schoot Jip met links de 1-2 binnen. De algemene mening was dat we dit klusje in de tweede helft wel even zouden klaren.

Niets van dit alles. Hollandia wisselde een aantal spelers, de stevige centrale verdediger ging in de spits spelen en er stond ineens een veel beter elftal. Meer inzet, meer loopvermogen, meer creativiteit. En de FC? Die stelde daar bitter weinig tegenover. We creëerden bijna niets in de tweede helft. Mora had 10 seconden na zijn invallen de 1-3 moeten maken. Hij veroverde de bal op eigen helft, ging in een lange sprint op het vijandelijke doel af, maar zijn schot belandde op de vuisten van de keeper. Daarna hebben we hem niet meer gezien. Er werd veel gelopen met de bal, weinig combinaties, veel balverlies. En de achterhoede had nogal moeite met de handige buitenspelers van Hollandia. Zo werden we weer in de lucht geklopt door een twijfelende verdediging, 2-2. Robin werd naar voren gestuurd om de voorwaartsen te steunen, met als gevolg meer ruimte achterin. Zes minuten voor tijd mocht Hollandia ook nog de 3-2 maken en dat was, over de gehele wedstijd gezien, niet eens onverdiend.

Volgende week een oefenwedstrijd tegen FC Utrecht uit de Eredivisie.

Scoreverloop
04. Hollandia 1-0
31. Jip Molenaar 1-1
39. Jip Molenaar 1-2
60. Hollandia 2-2
74. Hollandia 3-2

Opstelling
Dion Vlak, Jay Kruiver, Quinten d’ Fonseca, Robin Schulte, Tom de Groot, Dimitri Darsan, Benjamin Boersma (50. Moraizio de Souza), Michael Mante (50. Yassine Akhtar), Jip Molenaar, Dean Groen (55. Kalleb Mambo Kwamungu), Victor van Montfort

FC Twente O15 - FC Volendam O15 (1-0)
FC Volendam O15 leidt eerste competitieverlies tegen FC Twente, maar blijft wel mee doen bovenin de ranglijst.

In de eerste helft was er zeer slordig en inspiratieloos spel met weinig diepgang en een veel te lage balsnelheid. Er werd niet het spel gespeeld waar het team doorgaans zijn wedstrijden mee weet te winnen. Al vroeg in de wedstrijd mocht FC Volendam zijn handen dicht knijpen dat de scheidsrechter een overtreding binnen het strafschopgebied niet goed beoordeelde. Doorspelen was zijn motto, waar hij de bal ook op de elfmeterstip had kunnen leggen. FC Twente bleek een stugge ploeg met veel lengte in het centrum van de verdediging en snelle backs op de flanken. Uitverdedigen was niet hun spel, er werd snel naar de lange bal gegrepen met de hoop dat deze met een gelukje bij de spitsen terecht zou komen. Veel kansen werden er niet gecreëerd in de eerste helft. Het waren Joey en Mitchi die hun inzetten respectievelijk in de handen van de keeper zagen verdwijnen en net naast het doel.

Het begin van de tweede helft zag er goed uit, drie flitsende aanvallen in de eerste drie minuten met evenzoveel kansen voor Joey die zijn bal maar net naast zag gaan, Mitchi die vanuit scoringspositie over het doel schoot en als laatste Deshawntey wiens inzet een prooi voor de keeper van FC Twente was. De in de rust toegepaste wisselingen bleken hun vruchten te gaan afwerpen. Het was echter FC Twente dat uit de tegenaanval in de 38e minuut wist te scoren, waardoor Volendam tegen de verhoudingen in op achterstand werd gezet. Dit was dan ook direct het enige echte wapenfeit van Twente in de tweede helft dat zich vervolgens terugtrok rond het eigen strafschopgebied en, net als in de eerste helft, weer verviel in het spelen van de lange ballen en tijdrekken. FC Volendam had daar geen antwoord op en de vele overtredingen hielpen niet mee om in een goed wedstrijdritme te komen. Al met al een wedstrijd om snel te vergeten.

Komende zaterdag om 12.00 uur wacht NEC/FC Oss voor de beker. Een ploeg die waarschijnlijk naar Volendam zal komen om het eerdere verlies in de competitie te doen vergeten. We zijn gewaarschuwd.

Scoreverloop
38. FC Twente 1-0

Opstelling
Mike Bakker, Gyani João Manuel, Wylshendrid Lousiana (36. Levi van Duijl), Jay Koorndijk, Jordy Dietz, Calvin Twigt, Mitchi Huijsman (65. Rob Tol), Jerôm Jager (36. Sam Leijen), Milijano Anastatia (36. Wilkins Afriyie), Joey Antonioli, Deshawntey de Sanders.

Willem II O14 - FC Volendam O14 (1-3)
Waar het vorige week leek alsof de winter al was aangebroken, scheen vandaag de zon uitbundig en was het in het verre Brabant ook nog eens behoorlijk warm. Na de oefenwedstrijd van afgelopen woensdag tegen De Balcontrole, waar de jongens even lekker hun frustraties van de afgelopen weken van zich af hadden kunnen voetballen, moest er nu toch weer om het ‘echie’ worden gevoetbald. Helaas zonder Faas, hetgeen vooraf al bekend was, maar ook zonder Jessy die in de warming-up geblesseerd moest afhaken.

Volendam mocht aftrappen, probeerde gelijk met goed combinatievoetbal Willem II vast te zetten, maar Willem II nam de aanval direct over en na een flitsende counter stonden ze opeens oog in oog met Berend. Gelukkig werd de bal te hoog ingeschoten. Dat was eigenlijk wel het verhaal van de eerste helft. Volendam trok ten aanval, vaak met prima voetbal en af en toe de lange bal op onze snelle mannen voorin, maar Willem II bleef dreigend en kwam er zo nu en dan flitsend uit. In de 12e minuut werd er een prima aanval opgezet vanaf de rechterkant door Justin. De bal kwam via Elmo bij Daan, die in het strafschopgebied koelbloedig de trekker overhaalde, 0-1. De jongens bleven hierna onverminderd doorvoetballen en in de 18e minuut werd een afstandsschot van Lequincio door de keeper niet helemaal goed ingeschat en zo lag de 0-2 al in het mandje. In de 29e minuut volgde een domper. Een lange bal van Willem II bleef wat hangen op het stroperige veld en stokte precies tussen Berend, Tiago (die als een vorst speelde achterin) en de spits van Willem II. Tiago kon de bal nog net wegwerken, maar Berend kwam met zijn knie ongelukkig in botsing met de spits van Willem II en moest de strijd geblesseerd staken. Joël kwam hem vervangen. Willem II probeerde hierna nog de aansluittreffer te forceren zonder echt gevaarlijk te worden. Het was echter Volendam dat op slag van rust nog een keer wist te scoren. Een vrije trap van Yarno vanaf de zijkant werd voor het doel gebracht, waar Junior hoog opsprong en de 0-3 binnen knikte.

In de tweede helft was er wederom in de eerste minuut een uitstekende kans voor Willem II, maar Joël redde bekwaam. In de 7e minuut werd het na een afgeslagen corner en een snelle uitval toch 1-3. De schrik sloeg de toeschouwers toch wat om het hart, maar het was direct Elmo die bijna antwoordde met een inzet net over. De wedstrijd kabbelde wat verder totdat Tom bij een corner op het randje van het strafschopgebied ten val werd gebracht en de scheidsrechter een penalty aan Volendam gaf. Lequincio zette zich achter de bal, maar dit keer ging hij net over. Helaas, want dat was wel de genadeklap geweest voor Willem II. Willem II probeerde het hierna wel, maar was toch niet echt in staat om de druk er vol op te zetten en met name de prima ingevallen Jesse wist voorin nog voor aardig wat gevaar te zorgen met zijn snelheid. Er werd zelfs nog ten onrechte een goal van hem afgekeurd. De scheidsrechter floot hierna af en de eerste drie punten waren binnen! Een uitstekende eerste helft, een wat mindere tweede, maar een verdiende overwinning.

Scoreverloop
12. Daan Sier 0-1
18. Lequincio Zeefuik 0-2
34. Junior Driessen 0-3
42. Willem II 1-3

Opstelling
Berend Hoving (Joël van der Wilt), Justin Tolsma, Daan Sier (35. Björn Schaap), Tim Stouthart (35. Tom Smit), Yarno Freyee, Tiago Lauwerens, Junior Driessen (45. Jesse Versluis), Lequincio Zeefuik, Elmo Pieters, Myron Mau-Asam, Edwin Ansah (35. Ezechiel “Ziggy” Fiemawhle)
Geblesseerd: Faas Ermers, Jessy Lobbes.

FC Volendam O13 - PEC Zwolle O13 (2-4)
Zaterdag is FC Volendam O13 thuis tegen de eerste nederlaag opgelopen tegen de vooraf nog puntloze ploeg van PEC Zwolle. Er was hun alles aan gelegen om met winst hier te vertrekken en de oranjehemden moesten alle zeilen bijzetten om dit te voorkomen. Het spel golfde op en neer, maar de Zwollenaren hadden het betere van het spel. Wij leden veel balverlies en konden ook de bal voorin niet vasthouden. PEC Zwolle kwam net voor rust op voorsprong door een foutje achterin 0-1.

In de rust werd er door trainer Tamer Aransoglu besloten om meteen hoger druk te geven om de lange bal eruit te halen en met succes. We waren nog niet begonnen of Rugero Brashuis ging er op links vandoor en scoorde de gelijkmaker 1-1. Volendam speelde uitstekend voetbal en in de 42e minuut kwam het op voorspong. Na een geweldige rush op rechts van Sebastiaan Woelders, die de bal keurig klaarlegde voor David Petrovic en geweldig scoorde, kwamen de Volendammers op voorsprong, 2-1. Vijf minuten na deze voorsprong ging het mis met de ploeg, omdat er te veel spelers voor de bal stonden en PEC Zwolle steeds een overwicht had op het middenveld. De gelijkmaker kon niet uitblijven en kort voor het einde werden zelfs de 2-3 en 2-4 gescoord. Bij de voorsprong had er slimmer gespeeld moeten worden en wachten op het moment dat altijd zal komen in de wedstrijd om toe te slaan.

Scoreverloop
27. PEC Zwolle 0-1
31. Rugero Brashuis 1-1
42. David Petrovic 2-1
47. PEC Zwolle 2-2
57. PEC Zwolle 2-3
60. PEC Zwolle 2-4

Opstelling
Boris Valkhoff, Jort Kos, Melvin Houtman, Ryan Rellum, Sem Perez Mutsaers, Ties Kramer, Nash Bijnoe, Joost van der Weijden (30. Rugero Brashuis), Milan Keizer, David Petrovic, Sebastiaan Woelders, Mauro Smit, Storm van der Laan (30. Billy van Duijl)
Geblesseerd: Mika van der Horst, Jesse Loef

FC Volendam O12 - Ajax O12 3-11 (2-3)
FC Volendam O12 heeft na een 2-3 ruststand met ruime cijfers verloren van Ajax (3-11). De ploeg ging aardig van start, maar liet de betere kansen aan Ajax. Een aantal keren kwam Volendam er via Barry Negic gevaarlijk uit, en dit resulteerde ook in de eerste treffer. Omdat Ajax op twee veldjes in totaal 3 keer scoorde was de stand na het eerste blokje 1-3.

Omdat duidelijk was dat er ruimte kwam om te voetballen en dat besef er ook bij de spelers was, vloog Volendam in blok 2 uit de startblokken. De ploegen gaven op beide veldjes weinig kansen weg en creëerden zelf wat mogelijkheden. Doordat het ene team Ajax op 0-0 hield en de andere ploeg middels een doelpunt van Sam Schokker met 1-0 won, eindigde dit blok in een 1-0 overwinning voor Volendam.
Sein voor Ajax om er een schepje bovenop te doen. Op het ene veldje resulteerde dit in een stormloop die de ploeg niet kon verdedigen. Ajax scoorde er lustig op los en wist vijfmaal het net te vinden. Op het andere veldje was het spannender en een goed opgezette aanval werd door John Pisani in een treffer omgezet. Omdat Ajax ook daar een keer - middels een schitterend afstandsschot - wist te scoren, speelde die ploeg 1-1, wat een totaal van 1-6 voor Ajax betekende.
In blokje vier herpakte de ploegen zich verdedigend en werden er diverse grote kansen gecreëerd. Maar liefst vijf keer dook een Volendammer vrij op voor het vijandelijke doel, maar zonder resultaat. Ajax kreeg een aantal mogelijkheden en toonde in het afronden veel meer kwaliteit. Met een 0-2 eindstand in blokje vier en een 3-11 totaalstand tot gevolg.

Doelpuntenmakers
Barry Negic, Sam Schokker en John Pisani

Wedstrijdselectie
Milan Hemelrijk, Djayden Elmers, John Pisani, Matthijs Stoelinga, Ot van der Plas, Mohamed-Amir El Khallare, Barry Negic, Sam Schokker, Milan Engelander, Tarik Serdar, Niels Kwakman, Kyeno Koeleman, Mike Posthumus, Jayden Arifi, Noach Shenkman, Jesse Tetteroo, Givairo Dundas, Robin van Cruijsen, Chivano Pocorni en Kayden Wolff.