VOLENDAM - FC Volendam O19 is eindelijk van die hatelijke nul af. Na de ingecalculeerde thuisnederlaag tegen Ajax O19 en een persoonlijk foutenfestival vorige week in Heerenveen, volgde zaterdagmiddag dan de eerste verdiende overwinning. En dat ook nog eens zonder tegendoelpunten. Met deze winst beloonden de Volendammers zichzelf voor hun strijdlust en tomeloze inzet. Een overwinning van het collectief.

Na de matige teamprestatie van vorige week zou het ditmaal toch echt anders moeten. FC Volendam gaf al snel zijn visitekaartje af en kreeg al in de 2e minuut een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Na een fraaie aanval over links gaf Youssef Blel de bal op maat voor op Derry Murkin. Die kopte de bal laag in de hoek, maar zag de doelman zijn inzet met een uitstekende reflex pareren. Een paar minuten later moest de Doetinchemse doelverdediger de bal alsnog uit het net vissen, nadat Youssef een voorzet van Shurney Marengo bij de eerste paal doeltreffend afrondde en ons eerste competitiedoelpunt op zijn naam liet bijschrijven. De Graafschap stond dan wel op achterstand, maar ontpopte zich in het verdere verloop van de eerste helft steeds meer tot de bovenliggende partij. Zij kregen ook meerdere mogelijkheden om langszij te komen. De beste kans ontstond toen een mislukte vrije trap van FC Volendam een counter van de gasten inleidde. Gelukkig mikte de uitgebroken aanvaller de bal naast het doel van Stan Zoetebier. Hoewel een tegendoelpunt dus in de lucht hing, had het ook zomaar aan de andere kant van het veld voor de tweede keer raak kunnen zijn. Via een uitstekende actie van de kort daarvoor ingevallen Bram van de Wiel kwam Shurney in balbezit. Shurney stuitte op de doelman, waarna Jim Beers in de rebound kansrijk werd. Zijn inzet teisterde echter de paal. Kort voor rust dook Jim opnieuw gevaarlijk voor het vijandelijk doel op, maar nu werd zijn schot door de keeper tot corner verwerkt. Zo werd dus met een minieme voorsprong de rust bereikt.

Na rust pakten de oranjehemden de draad weer prima op. Na een klein kwartier zag Sjors Kramer zijn kopbal, uit een afgemeten voorzet van Bram van de Wiel, rakelings naast het doel eindigen. Even later posteerde Bram zich achter een vrije trap. Mike Eerdhuijzen torende boven alles en iedereen uit en knikte de bal ook knap binnen, maar de scheidsrechter had hierbij een overtreding geconstateerd, waardoor het feestje helaas niet doorging. In de daaropvolgende fase kreeg FC Volendam een aantal kansjes, maar zonder resultaat. Of het nu door de hoge temperatuur kwam, of door het hoge tempo, feit was dat een paar spelers van De Graafschap moest worden behandeld wegens kramp. De Volendammers hadden daar geen last van en brachten hun opponent in de 79e minuut een nieuwe slag toe. Taye Lee, koud in het veld, werd weggestuurd door Wessel Stuyt. Met de punt van zijn schoen schoof Taye de bal langs de doelman in het lege doel, 2-0. Nog geen minuut later bracht dezelfde Taye redding op de eigen doellijn. Hij voorkwam daarmee dat er nog een zinderende slotfase zou kunnen ontstaan. Brian Plat kreeg vervolgens nog de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar zijn kopbal ging net naast. Ook Mike Eerdhuijzen was nog dicht bij onze derde treffer. Zijn kopbal uit een vrije trap van Kevin van Gasteren verdween echter rakelings over het vijandelijk doel. Kort daarvoor moest De Graafschap met tien man verder na een stevige overtreding op Kevin. Na twee minuten extra tijd floot de prima leidende arbiter het eindsignaal.

Komende woensdag moeten onze mannen alweer aan de bak. Dan staat de uitwedstrijd tegen FC Utrecht O19 op het programma. Met dezelfde instelling, strijdlust en inzet als zaterdag liggen er beslist mogelijkheden om ook daar een goed resultaat te behalen.

Scoreverloop
6. Youssef Blel 1-0
79. Taye Lee 2-0

Opstelling
Stan Zoetebier, Brian Plat, Sjors Kramer, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Marco Speijk, Shurney Marengo (77. Taye Lee), Lorenzo van Slimming (29. Bram van de Wiel), Youssef Blel (87. Cherifio Goudland), Jim Beers (70. Wessel Stuyt), Derry Murkin (82. Dean James)

Zie hieronder het fotoverslag van Kees van Gasteren.
https://photos.app.goo.gl/61Wghh8qIhpnOP3M2

FC Volendam O14 – AZ O14 (2-2)
Eindelijk ging het dan beginnen, na een lange voorbereiding vandaag dan de start van de competitie. De eerste wedstrijd meteen een Noord-Hollandse derby tegen het sterke AZ. Tijdens de warming-up moest Faas helaas geblesseerd afhaken, altijd een domper zo vlak voor de wedstrijd.

Onder een heerlijk najaarszonnetje trapten we af voor het begin van de wedstrijd en AZ liet gelijk blijken dat ze alleen voor de drie punten naar Volendam waren afgereisd. Met goed voetbal werd Volendam naar achteren gedrukt en werd gezocht naar de eerste scheurtjes in het Volendamse bastion. Volendam was echter totaal niet onder de indruk en de verdediging gaf geen krimp en als daar dan toch wat scheurtjes ontstonden, dan hadden we Joël nog onder de lat staan. Na een wat moeilijk eerste kwartiertje kwam Volendam wat meer aan voetballen toe, helaas zonder echt gevaarlijk te worden.

In de 26e minuut kwam de 0-1 die al een tijdje in de lucht hing. Een snelle aanval van AZ over de rechterkant, een voorzet die eigenlijk achter de man viel, maar na een werkelijk fantastische omhaal zeilde de bal onbereikbaar voor Joël in het doel. Nadat AZ uitgebreid had feestgevierd was de focus even weg en direct profiteerde Volendam. Ziggy werd met een prima pass diep gestuurd en onreglementair gestopt in de 16 meter, penalty! Leqvincio twijfelde niet, pakte de bal en schoot uiterst koel binnen, 1-1. Hierna bleef de wedstrijd redelijk in evenwicht met een iets beter AZ, maar kansen kwamen er niet meer tot in de blessuretijd AZ aan de linkerkant er vandoor ging. De voorzet wasprecies op maat en via het hoofd was het 1-2 en direct daarna rust.

Met wat wissels probeerde Volendam na rust de zaken recht te zetten, maar de eerste kans was meteen in de 1e minuut voor AZ, waarbij Daan de bal tot 2x toe van de lijn wist te werken. De 2e helft was eigenlijk kort samen te vatten. Volendam probeerde aan te vallen, voetbalde eigenlijk ook beter dan in de 1e helft maar was toch onmachtig om kansen te creëren. Kansen creëren dat deed AZ wel, met snelle aanvallen en counters kwamen ze keer op keer vrij voor Joël maar die werd de held van de dag. De aanvallers van AZ werden er moedeloos van, ze kwamen wel 5 keer helemaal vrij voor hem, maar telkens kwam Joël als winnaar uit de bus.

En ja, dan komt toch echt die oude voetbalwet weer om de hoek kijken. Maak je hem zelf niet, dan doet de tegenstander dat wel en vaak uit hun enige kans. Twee weken overkwam het ons tegen ADO in de laatste minuut, maar nu rolde het kwartje onze kant op. Een minuut voor tijd nam Tom een vrije trap vlak over de middenlijn. De enige optie was pompen in de 16 en dat deed hij dan ook. De keeper van AZ kwam uit, maar ging onder de bal door en daar stond Elmo die met zijn hoofde de 2-2 binnen knikte. Dolle vreugde alom natuurlijk aan de kant van Volendam. Vlak daarna floot de scheidsrechter af en het eerste punt was binnen. Een mooi resultaat tegen deze goede tegenstander.

Scoreverloop
26. AZ 0-1
28. Leqvincio Zeefuik 1-1
35. AZ 1-2
69. Elmo Pieters 2-2

Opstelling
Joël van der Wilt, Tim Stouthart, Yarno Freyee, Tom Smit, Daan Sier, Jesse Versluis (35. Elmo Pieters), Jessy Lobbes, Leqvincio Zeefuik, Myron Mau-Assam (35. Junior Driessen), Ezechiel “Ziggy” Fiemawhle (62. Justin Tolsma), Tiago Lauwerens (62. Björn Schaap)
Geblesseerd: Edwin Ansah, Faas Ermers.

FC Volendam JO13 - Zeeburgia JO13 (2-2)
Zaterdag was er de 1e competitiewedstrijd voor de Volendammers. Na een lange voorbereiding met wisselende successen in oefenwedstrijden en toernooien werd er afgetrapt in Volendam op een nieuwe kunstgrasmat. Het begon met even aftasten en snel werd er gescoord door de Volendammers, na een rebound van een corner door David Petrovic. Zeeburgia moest aan de bak en in de 18e minuut was het weer gelijk na een afstandsschot.
De Volendammers, onder leiding van Sander Veraart, (trainer Tamer Aransoglu was verhinderd) pikten de draad weer op en Storm van der Laan zette de oranjehemden opnieuw op voorsprong na aangeven van Jort Kos. Met deze stand werd er gerust.

Na twee wissels en goed overleg met de trainer om de lange bal eruit te halen door druk op hun verdediging te zetten, begonnen we weer aan de wedstrijd en lange tijd lukte dit voorbeeldig. De overwinning zat er tot de laatste minuut aan te komen toen de snelle linksbuiten het eens van afstand probeerde en tot ontzetting ging de bal over de keeper en tussen de palen. Er was geen tijd meer, dus moesten we genoegen nemen met 1 punt.

Scoreverloop
8. David Petrovic 1-0
18. Zeeburgia 1-1
32. Storm van der Laan 2-1
60. Zeeburgia 2-2

Opstelling
Boris Valkhoff, Jort Kos (40. Joost van der Weijden), Melvin Houtman, Nash Bijnoe, Ryan Rellum, Mauro Smit, Milan Keizer, Storm van der Laan, David Petrovic, Ties Kramer (30. Sebastiaan Woelders), Sem Perez Mutsaers (30. Rugero Brashuis)
Geblesseerd: Billy van Duijl en Mika van der Horst

AZ O12 – FC Volendam O12 (21-5)
De onder 12 van Volendam moest uit tegen AZ. We wisten dat de wedstrijd zeer lastig zou gaan worden, ondanks het goede resultaat van een eerdere wedstrijd tegen AZ. Deze was geëindigd in een 9-9 gelijkspel. We wisten dat AZ vol uit de startblokken zou komen en het ons vanaf het begin vol onder druk ging zetten. Het 1e blokje wisten we AZ nog aardig van het scoren af te houden. Ze werden toen met name gevaarlijk vanuit corners en andere dode spelmomenten. Zelf kwamen we niet heel makkelijk tot kansen, maar wisten toch nog te scoren. Stand na 1 blokje was dan ook 2-1. Het 2e blokje werd AZ wel al steeds sterker. Het werd voor ons ook steeds moeilijker om alle taken vol te blijven houden. We hadden maar 1 speler voor in de wissel en deze was ook nog eens niet helemaal speelfit. Toch wisten we AZ voor de rust nog aardig van het scoren af te houden. In het 2e blokje werd het 3-1, wat de ruststand bepaalde op 5-2. AZ wist na de rust gelijk weer de druk bij ons neer te leggen en het werd voor ons steeds lastiger om hier onderuit te spelen. Dit resulteerde in een 7-1 stand in het 3e blokje. Wij besloten om in het laatste blokje in een andere formatie te gaan spelen en iedereen man op man te laten spelen. AZ was echter de betere en fittere ploeg en wist hier goed gebruik van te maken.
Het laatste blokje werd het 9-1. Dit alles bij elkaar zorgde voor een eindstand van 21-5.

Doelpuntenmakers
Barry Negic (2x), Kayden Wolff, Robin van Cruijsen en Chivano Pocorni

Wedstrijdselectie
Milan Hemelrijk, Djayden Ocalia, John Pisani, Matthijs Stoelinga , Mohamed-Amir el Khallare, Barry Negic ,Sam Schokker, Tarik Serdar, Niels Kwakman, Kyeno Koeleman, Mike Posthumus, Jayden Arifi, Jesse Tetteroo, Robin van Cruijsen, Chivano Pocorni, Kayden Wolff, Noach Shenkman