VOLENDAM - Na twee overwinningen op rij liep FC Volendam zaterdagmiddag weer eens tegen een nederlaag op. Op zich geen schande, want Sparta liet zien tot een van de sterkere teams in onze competitie te behoren. Zonde was het echter wel dat de Rotterdamse doelpunten gemakkelijk werden weggegeven. Desondanks stapte Sparta meer dan terecht als winnaar van het veld.

Het verhaal vooraf was dat Sparta zo laag stond, omdat zij zo moeilijk konden scoren. Welnu, als de tegenstander je daarbij een handje helpt, dan wordt het ineens een stuk gemakkelijker. Het eerste serieuze wapenfeit van de gasten was een vlammend afstandsschot waar doelman Barry Lauwers goed het oog op had. In de 9e minuut werd Barry echter verslagen, nadat een te korte terugspeelbal door een alerte Spartaan werd onderschept en achter hem geschoten, 0-1. Al dan niet gesteund door deze onverwachte meevaller gaf Sparta er al snel blijk van over meer kwaliteit te beschikken dan ons eigen team. Met name de iets te zware Ugur Altintas zou uitgroeien tot de onbetwist beste man op het veld. Hij was niet alleen technisch vaardig, maar ook steeds aanspeelbaar. En zelfs als hij door drie Volendammers was ingesloten, dan nog wist hij zich daaruit vrij te spelen. Hoewel Sparta er zelf niet in slaagde ook maar een serieuze kans te creëren, kwamen zij tien minuten voor rust toch opnieuw tot scoren. De al eerdergenoemde Ugur Altintas werd geen strobreed in de weg gelegd om doeltreffend uit te halen. Zijn fraaie schot in de kruising bracht de stand op 0-2. Een paar minuten voor rust kon eindelijk het eerste kansje voor FC Volendam worden genoteerd. Na een prima actie zette Derry Murkin de bal strak voor, maar deze was net niet bereikbaar voor Youssef Blel.

Tijdens de rust uitte de trainer scherpe kritiek op zijn team. Met name het middenveld liet, zo vond hij, met zich sollen. Zijn team zou in de tweede helft dan ook scherper aan de start moeten verschijnen.

Ondanks alle goede bedoelingen waren er na de hervatting nog geen twee minuten verstreken, of de achterstand was al uitgegroeid tot 0-3. Een van onze verdedigers werd simpel door Ugur Altintas uitgekapt, waarna hij de bal met de linkervoet achter Barry in het doel werkte. FC Volendam herpakte zich enigszins en probeerde wat terug te doen. Een vroege voorzet van Shurny Marengo had een afronding verdiend, maar Youssef kon er net niet bij. Aan de andere kant van het veld ontsnapten de oranjehemden aan de 0-4 toen een Spartaan de bal langs de voor hem verkeerde kant van de (tweede) paal tikte. In de 65e minuut was er eindelijk reden tot juichen in het kamp van FC Volendam. Een voorzet van Shurny Marengo werd onderweg door een Spartaan aangeraakt, waarna Jim Beers de doelman met een achterwaartse kopbal kansloos liet, 1-3. Volendam ging op zoek naar meer. Een kwartier voor tijd was Jim bijna opnieuw succesvol met het hoofd, maar nu eindigde zijn kopbal naast het doel. Ook Youssef Blel was dicht bij de aansluitingstreffer. Zij inzet verdween echter net naast de paal. In blessuretijd werd de eindstand op 1-4 bepaald. Met zijn vrije trap onderstreepte Ugur Altintas nogmaals zijn kwaliteiten en liet hij zijn derde treffer aantekenen.

Conclusie achteraf was dat FC Volendam had gestreden voor wat het waard was, net als Sparta vrijwel niets had gecreëerd, maar dat het kwaliteitsrijkere Sparta vooral dankbaar en optimaal had geprofiteerd van de door FC Volendam weggegeven scoringsmogelijkheden.

Scoreverloop


9. Sparta 0-1

35. Sparta 0-2

47.

Sparta 0-3

65. Jim Beers 1-3


90. Sparta 1-4


Opstelling

Barry Lauwers, Brian Plat, Sjors Kramer (35. Dean James), Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Bram van de Wiel (46. Cherifio Goudland), Jim Beers, Lorenzo van Slimming (46. Shurny Marengo), Youssef Blel, Marco Speijk, Derry Murkin (66. Wessel Stuyt)

Alphense Boys O17 - FC Volendam O17 (0-4)

Door 15 minuten goed voetbal blaast FC Volendam zijn tegenstander van het veld.

Vanaf de aftrap ging FC Volendam vol in de aanval. Al na twee minuten was er een prima kopkans voor Aram, maar deze was nog een prooi voor de Alphense keeper. Twee minuten later was het wel raak. Robin, ditmaal spelend op het middenveld, zette de aanval op. Via een een-tweetje met Jip mocht hij net binnen de 16 uithalen en plaatste de bal fraai in het hoekje, 1-0. Daarna verslapte FC Volendam iets en kwam Alphense Boys meer in de wedstrijd. Kleine kansjes over en weer, maar door het trage tempo, met name van de verdediging van FC Volendam, was het een slaapverwekkende vertoning.

De tweede helft ging op dezelfde manier verder. Weinig kansen aan beide zijden, Alphense Boys kon soms in de aanval, maar dat was meer door nonchalant optreden van onze verdediging dan door hun eigen aanvalskracht. Pas nadat er gewisseld werd bij FC Volendam werd het weer een aardige wedstrijd. De nieuwkomers hadden er duidelijk zin in. Met name de laatste tien minuten speelde FC Volendam vol op de aanval, met prima spel van Victor en Dean. Op aangeven van Victor kon Jip de 2-0 binnen tikken. Twee minuten voor tijd een fraaie aanval via Dean op Jip, die met een mooi boogballetje de 3-0 maakte. In de laatste minuut een fantastische assist van Robin op Dean, die even fraai afrondde, en dat was de verdiende 4-0. De concurrentie verloor wat punten, dus FC Volendam is weer alleen koploper.

Volgende week vrij, 18 november a.s. thuis tegen NAC, de nummer 4.

Scoreverloop

04. Robin Schulte 0-1

69. Jip Molenaar 0-2

79. Jip Molenaar 0-3

80. Dean Groen 0-4

Opstelling

Dion Vlak, Jay Kruiver, Quinten de Fonseca, Micky van de Ven, Tom de Groot, Michael Mante (59. Yassine Akhtar), Robin Schulte, Benjamin Boersma (61. Victor van Montfort), Jip Molenaar, Aram de Munnik (59. Dean Groen), Moraizio de Sousa (76. Valentino di Corrado)

FC Volendam O15 - AZ O15 (1-4)

Het gat dichten met koploper AZ was vandaag voor FC Volendam niet mogelijk en AZ liep uit naar zes punten voorsprong op de ranglijst.

Met een flitsstart van AZ keken de mannen van FC Volendam vandaag binnen zes minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Beide doelpunten waren snelle aanvallen waar het middenveld en de verdediging van Volendam geen antwoord op hadden. Een pluspunt was dat de ploeg veerkracht toonde door een minuut na het tweede doelpunt van AZ de aansluitende treffer te produceren. Het was een onderschepping van Levi, spelend voor de verdediging, die de bal snel verplaatste richting Joey. Met een uitstekende steekbal werd vervolgens Deshawntey vrij voor de keeper van AZ gezet. Uiterst beheerst schoot Deshawntey de bal in het doel, 1-2. Even leek FC Volendam de gelijkmaker te kunnen maken in de uiterst rommelige eerste helft. Een prima genomen vrijetrap, door Joey, werd onfortuinlijk over gekopt.

Doordat de linies van FC Volendam ver uit elkaar speelden gaf het AZ alle kans en ruimte om vrij te combineren waardoor ze steeds gevaarlijk voor het doel van Thomas konden verschijnen. In de 23e minuut kon Thomas met een uitstekende redding voorkomen dat AZ nog verder uitliep in de eerste helft.

Na de rust was het wederom AZ dat met goed- en snel samenspel, de stand kon uitbouwen. Via een afstandsschot wist een middenvelder van AZ de stand op 1-3 te brengen. Vooral op het middenveld werd de slag verloren, hoewel het Calvin was die steeds met veel inzet de aanvalsgolven van AZ wist te ontregelen. Hij kon echter niet voorkomen dat AZ de eindstand op 1-4 bepaalde. Uit een corner kon AZ de door Thomas losgelaten bal hoog in het doel jagen.

Er werd verloren van een van de beste, misschien wel het beste team uit de competitie. De komende week kunnen we ons richten op de uitwedstrijd bij Feyenoord. Ook dit team staat net als FC Volendam boven in de ranglijst.

Komende zaterdag, 11 november, om 12.00 uur uit op Varkenoord tegen Feyenoord.

Scoreverloop

05. AZ 0-1

06. AZ 0-2

07. Deshawntey de Sanders 1-2

41. AZ 1-3

48. AZ 1-4

Opstelling

Thomas Brand, Gyani João Manuel, Wylshendrid Lousiana, Levi van Duijl, Jordy Dietz (55. Sam Leijen), Fahd Salihou Abdoul, Calvin Twigt, Wilkins Afriyie, Milijano Anastatia, Joey Antonioli (55. Jerôm Jager), Deshawntey de Sanders (55. Mitchi Huijsman)

Vitesse O14 - FC Volendam O14 (3-0)

Vandaag voor het eerst dit seizoen met de grote bus, samen met de O16, op weg naar Vitesse. Na aankomst op Sportcentrum Papendal bleek dat Vitesse over een werkelijk fantastische accommodatie beschikt, vooral de nieuwe jongens die het voor het eerst zagen waren onder de indruk.

Tijdens de warming-up scheen er nog een uitbundig herfstzonnetje, maar bij aanvang van de wedstrijd kwamen al de eerste druppels en dat werd gedurende de wedstrijd alleen maar erger. Vitesse mocht aftrappen en volgens afspraak liet Volendam zich inzakken om de snelle en gevaarlijke mannen voorin bij Vitesse in toom te kunnen houden. In de 6e minuut ontsnapte Volendam aan een vroege achterstand na een bal op de paal, maar Jesse antwoorde in de tegenstoot onmiddellijk met eveneens een bal op de paal, via de prima keeper van Vitesse. Het strijdplan lukte aanvankelijk best, maar In de 18e minuut kwam Vitesse dan toch op voorsprong. Een wat dubieus gegeven vrije schop werd vanaf de zijkant scherp ingedraaid en door de inlopende speler van Vitesse ingekopt, 1-0. Dit was tevens de ruststand.

Na de rust een heel ander spelend Volendam. Het behoudende strijdplan werd overboord gezet en de jongens zochten volop de aanval, met natuurlijk wel het risico op de pijlsnelle counter van Vitesse. In de 8e minuut ontsnapte Volendam nog aan een grotere achterstand toen een tweede treffer uit zo’n counter werd afgekeurd (om onduidelijke redenen), maar twee minuten later was het op identieke wijze dan toch raak, 2-0. Volendam gaf echter niet op en kreeg verschillende mogelijkheden op de aansluittreffer, waarbij een penalty in de 20e minuut nog wel de mooiste was. Een overtreding op Tom, waarna Myron mocht aanleggen. Helaas stopte de keeper ook deze inzet. Vitesse maakte in blessuretijd nog de 3-0, uit wederom een counter, maar die was alleen nog maar voor de statistieken.

Scoreverloop

18. Vitesse 1-0

45. Vitesse 2-0

70. Vitesse 3-0

Opstelling

Berend Hoving, Faas Ermers, Yarno Freyee (Tom Smit), Justin Tolsma (Daan Sier), Tiago Lauwerens, Lequincio Zeefuik (Tim Stouthart), Björn Schaap, Jesse Versluis (Edwin Ansah), Junior Driessen, Myron Mau-Asam, Ziggy Fiemawhle (Elmo Pieters)

Geblesseerd: Jessy Lobbes

Volendam O13 – AZ O13 (0-3)

Het is zaterdag in het Kras Stadion niet gelukt om de Alkmaarders een pootje te lichten en hen met een nederlaag naar huis te sturen. De eerste helft speelden de Volendammers een goede wedstrijd, maar keeper Jesse Loef was een sta in de weg voor de tegenstanders. Kort voor de rust was er een scrimmage voor het doel. Een speler van AZ viel binnen de 16 meter en de scheids zag er een strafschop in. AZ maakte er dankbaar gebruik van, 0-1 en daarna meteen rust.

Trainer Tamer Arslanoglu hamerde er tijdens de pauze op om goed om te schakelen bij balverlies en dit was ook de reden dat er weer snel werd tegen gescoord. In de 33e minuut werd het 0-2. AZ had het beste van het spel en de Volendammers kwamen niet meer bij het doel van de tegenpartij. Na 41 minuten was het weer raak en de eindstand werd door koploper AZ bepaald op 0-3.

Volgende week is er de bekerwedstrijd in en tegen Eindhoven.

Scoreverloop

29. AZ 0-1

33. AZ 0-2

41. AZ 0-3

Opstelling

Jesse Loef, Jort Kos, Melvin Houtman, Nash Bijnoe , Ryan Rellum , Sebastiaan Woelders (45. Storm van der Laan), Ties Kramer, Mika van der Horst (45. Joost van der Weijden), David Petrovic, Billy van Duijl (45 Milan Keizer), Rugero Brashuis, Boris Valkhoff

Geblesseerd:

Sem Perez Mutsaers, Mauro Smit

PEC Zwolle O12 - FC Volendam O12 9-21 (3-9)

Op bezoek bij PEC Zwolle heeft FC Volendam O12 een ruime overwinning geboekt. Nadat het in het begin van de wedstrijd even aftasten was, liep de jongste formatie van de club in blokje twee uit naar een ruime voorsprong die gedurende de wedstrijd alleen maar werd uitgebreid.

PEC Zwolle koos ervoor om vroeg druk op de ploeg te geven, waardoor het de spelers meer moeite kostte om de juiste ruimte te belopen en vinden. Op de momenten dat dit wel gebeurde en het overtal werd uitgespeeld kon er ook meteen op de helft van de thuisploeg gevaar worden gesticht. Doordat het in de eindpass of afronding nog regelmatig schortte aan juiste keuzes en kwaliteit, bleven er nog flink wat aanvallen onbeloond. Daarbij werd er in het verdedigen soms niet op de juiste manier samengewerkt. Dit resulteerde erin dat PEC in de tweede helft nog een aantal keer gevaarlijk kon worden en ook het doel kon treffen. Uiteindelijk stokte de teller na een 9-3 ruststand op een 21-9 zege voor de oranjehemden.

Doelpuntenmakers

Barry Negic (4), Kayden Wolff (3), Tarik Serdar (3), Chivano Pocorni (2), Kyeno Koeleman (2), Sam Schokker (2), Milan Engelander (2), John Pisani, Givairo Dundas en Niels Kwakman.

Wedstrijdselectie

Milan Hemelrijk, Djayden Elmers, John Pisani, Matthijs Stoelinga , Mohamed-Amir el Khallare, Sam Schokker, Tarik Serdar, Niels Kwakman, Kyeno Koeleman, Mike Posthumus, Jayden Arifi, Jesse Tetteroo, Robin van Cruijsen, Chivano Pocorni, Kayden Wolff, Noach Shenkman, Milan Engelander, Givairo Dundas en Barry Negic.