VOLENDAM - Het bekersucces van het afgelopen seizoen smaakt FC Volendam naar meer.

Sinds mensenheugenis speelde FC Volendam weer een aantal bekerwedstrijden in het eigen stadion met bijna de halve finale als beloning. Maar de jaren daarvoor struikelde FC Volendam al in de eerste ronde over RIjnsburgse Boys en Lienden. Dit jaar is het weer een amateurclub die voor FC Volendam als eerste uit de beker kwam. Dat bleek niet een gelopen koers. Met tien man sleepte FC Volendam een kostbare overwinning uit het vuur.

Jong Volendam had de competitie in de derde divisie geopend tegen Quick Boys. Trainer Berry Smit heeft toen kunnen zien, dat Quick Boys er duidelijk op gokt vanuit een negenmans verdediging tot resultaat te komen. In Volendam viel pal na rust de openingsgoal van Volendam, waardoor Quick Boys aanvallender moest gaan spelen, wat een prachtige tweede helft opleverde. In Katwijk gebeurde dinsdagavond precies het tegendeel, waarvoor FC Volendam ook had gevreesd. Al na ruim vier minuten verspeelde Paul Kok op het middenveld in de opbouw de bal, wat de rechterspits een vrij veld opleverde. Zijn voorzet kwam in een kluwen van spelers, waar de kleinste speler, Jordy Teijsse, 1 meter 42, vrij kon inkoppen. Quick Boys trok zich vervolgens volledig terug , snel overschakelend bij balverlies van FC Volendam. Het Andere Oranje speelde echter veel te traag en over teveel schijven en zeer onnauwkeurig. Maar het ergste moest nog komen. Na precies een half uur was Luis Pedro erdoor, maar in een fel duel leverde het niet meer dan een corner op. Arie de Vreugd pakte de bal op, waardoor Luis Pedro zich liet uitlokken. Een mopstootje volgde, wat Edwin van de Graaf kennelijk tot een gele kaart voor De Vreugd en een rode kaart voor Pedro verleidde. FC Volendam was woest. Want dubbel geel was te billijken, maar rood was niet aan de orde. Met tien man leek FC Volendam ten dode opgeschreven. Geen enkele kans werd gecreëerd. Toch viel op slag van rust de bepaald niet verdiende gelijkmaker. Nick Doodeman slaagde er in een zeer bruikbare voorzet te geven, die keurig ingekopt werd door Teije ten Den. Daarmee kreeg Quick Boys niet het loon dat ze verdiend had gezien de beste mogelijkheden op een hogere score.

De tweede helft startte FC Volendam duidelijk beter. Met tien man zat er meer lijn in het spel, wat al in de 53e minuut tot een 1-2 voorsprong leidde. Een vrije trap belandde op het hoofd van Nick Runderkamp, die knap raak kopte. Dat was voor Quick Boys het signaal achterin alles anders neer te zetten. De stoottroepen kwamen uit hun vesting en versterkten de aanval. Dat heeft FC Volendam geweten. Een bal op de lat. Een vrije trap op de kruising. Een tiental corners. FC Volendam had amper nog wat in te brengen, maar bleef knap overeind. De muis ontsnapte voortdurend aan de kat. Na het inbrengen van Kees Kwakman voor Nick Runderkamp en Dylan Mertens voor Kevin Visser kwamen er zelfs weer mogelijkheden, ook al omdat de thuisclub onvoorwaardelijk alle ballen in de zestien van Volendam pompte. Uit een van de afvallende ballen werd Dylan Mertens weggestuurd. Hij trok naar binnen en van twintig meter legde hij de bal in de verste hoe, wat 1-3 betekende. Over de hele wedstrijd kreeg FC Volendam weliswaar meer dan het recht op had, maar gezien het herstel in de tweede helft was de winst te billijken.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti, Henny Schilder, Erik Schouten Paul Kok, Joey Veerman, Nick Doodeman, Nick Runderkamp (. Dylan Mertens), Teije ten Den, Kevin Visser (65. Kees Kwakman), Luis Pedro