VOLENDAM - De landelijke voetbalmedia maakten er de afgelopen weken steeds vaker gewag van. Wie in de Jupiler League goed naar de stand kijkt, ziet dat in feite alleen NEC Nijmegen en Jong Ajax aan de verwachtingen beantwoorden.

Clubs die normaliter bovenin verwacht worden, maken een moeizame competitiestart door, terwijl de clubs die de laatste jaren de grootste moeite hadden om hoge ogen te gooien, in het linker rijtje zijn terug te vinden. Naast bijvoorbeeld Fortuna Sittard en FC Oss is dat ook FC Den Bosch, waar FC Volendam deze vrijdag naartoe moet.

De sinds oudsher in De Vliert spelende Bossche ploeg staat netjes op plaats 6 met negentien punten, twaalf meer dan FC Volendam. Met vijf overwinningen, vier gelijke spelen en maar drie nederlagen heeft het zich in de eerste periode weer volop op de kaart gezet. Gaan oude tijden herleven in de Brabantse hoofdstad? Evenals FC Volendam heeft ook FC Den Bosch een mooie eredivisiegeschiedenis. Van de 33 seizoenen waarin FC Volendam en FC Den Bosch elkaar ontmoetten, waren er zeven in de eredivisie. Opvallend in de lange rij uitslagen is, dat FC Volendam het in de thuishaven van FC Den Bosch vaak heel goed deed. Van de 33 uitwedstrijden won FC Volendam er vijftien. De laatste nederlaag die FC Volendam in Den Bosch leed, was in het seizoen 2009-2010.

FC Volendam startte vorig seizoen beduidend beter dan dit jaar. Met name in de uitwedstrijden werd een fantastisch visitekaartje afgegeven. Na de 0-1 tegen FC Eindhoven volgde 2-5 bij FC Den Bosch en 0-1 in Venlo tegen VVV-Venlo. Het scoreverloop in Den Bosch was: 3. 0-1 Rihairo Meulens, 26. 1-1 Heymans, 40. 1-2 Rihairo Meulens, 55. 1-3 Gyliano van Velzen, 63. 2-3 Regales (strafschop), 64. 2-4 Gyliano van Velzen, 74. 2-5 Jack Tuijp. De wedstrijd werd geleid door scheidsrechter Pérez voor 2713 toeschouwers. Er warengele kaarten voor: Van der Winden (FC Den Bosch) en Rihairo Meulens (FC Volendam). Met speels gemak zette FC Volendam FC Den Bosch opzij, mede dankzij de uitblinkende Gyliano van Velzen. Hij zorgde ervoor dat FC Den Bosch twee keer zijn directe tegenstander van het veld haalde.

De start zal nu anders zijn. FC Den Bosch blaakt van zelfvertrouwen, terwijl FC Volendam pas in de laatste thuiswedstrijd tegen Jong PSV de eerste overwinning boekte. De staf heeft ongetwijfeld deze dagen de spelers ervan doordrongen dat de tweede periode goed ingezet is. Onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk wordt afgetrapt. Hij fluit FC Volendam dit seizoen voor de tweede keer, nadat ook FC Oss – FC Volendam door hem geleid was.