VOLENDAM - Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? Hoe wapen je je hersenen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Niki Korteweg is wetenschapsjournalist en schreef de bestseller Een beter brein. Na een pijnlijke burn-out ging zij op zoek naar antwoorden langs de frontlinie van de hersenwetenschap.

Niki Korteweg zoekt, in haar dit jaar uitgekomen boek Een beter brein, futuristische manieren om haar hersenen te verbeteren, en moet bepalen hoe ver ze durft te gaan. Daarbij stelt ze twee belangrijke vragen: Wat kan hersenwetenschap nu voor ons doen? En welke gevolgen heeft al die technologie voor onze toekomst?

De ontwikkelingen in de hersenwetenschap gaan razendsnel. Met scanners kijken we in het levende brein; er zijn geheugenpillen, stamcellen, hersenelektrodes en brein-bestuurde robotarmen. Wat sciencefiction lijkt, wordt werkelijkheid. Maar wat hebben gewone mensen aan al die kennis?

Korteweg wordt pijnlijk geconfronteerd met deze vraag wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Van pillen tot brain-training, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd.

Een beter brein, lezing door Niki Korteweg. Dinsdag 7 november 2017, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Volendam (Foksiastraat 10)

Kosten: € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden Bibliotheek Waterland. Kaartverkoop via www.bibliotheekwaterland.nl en in al de vijf bibliotheekvestigingen.