Online winkelen is makkelijker dan ooit, maar het internet is helaas ook een broedplaats voor oplichters. Je denkt misschien dat jij nooit in zo’n val zou trappen, maar schijn bedriegt. Fraudeurs maken steeds professionelere websites, compleet met overtuigende recensies en lage prijzen die bijna te mooi lijken om waar te zijn. Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze oplichting? En wat moet je doen als je toch slachtoffer wordt?

Mangohoutonline waarschuwt voor nepwebshops

Meubelspecialist Mangohoutonline.nl werd in november 2024 zelf slachtoffer van identiteitsfraude. Oplichters misbruikten de goede naam van dit bedrijf en lanceerden een nepwebsite - ‘mangohoutonline.shop’ - om nietsvermoedende klanten geld afhandig te maken. Mangohoutonline.nl greep direct in en deelde via hun blog belangrijke tips over hoe je scamwebsites herkent én wat je moet doen als je bij een nepwebshop iets hebt besteld.

Zo herken je een nepwebshop

Een frauduleuze webshop ziet er vaak professioneel uit en kan zelfs nepbeoordelingen bevatten om je vertrouwen te winnen. Let daarom op de volgende signalen:

● Ongebruikelijke webadressen: officiële webshops eindigen meestal op .nl of .com. Verdachte domeinnamen kunnen daarnaast ook spelfouten bevatten.

● Te lage prijzen: is de deal te goed om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Fraudeurs lokken klanten met extreem lage prijzen.

● Beperkte betaalmogelijkheden: kun je alleen met een creditcard betalen? Een betrouwbare Nederlandse webshop biedt ook opties zoals iDEAL.

● Ontbrekende bedrijfsgegevens: controleer of er een Kamer van Koophandel-nummer vermeld staat. Dit is in Nederland verplicht.

● Geen of onbereikbare klantenservice: een eerlijke webshop is goed bereikbaar en geeft duidelijke contactinformatie. Oplichters hebben vaak geen contactgegevens of reageren niet.

Toch opgelicht? Dit kun je doen

Heb je per ongeluk besteld bij een nepwebshop? Volg dan deze stappen om je geld terug te krijgen:

● Verzamel bewijs: bewaar orderbevestigingen, e-mails en eventuele foto’s van het product of de website.

● Neem contact op met je creditcardmaatschappij: dit kan via de klantenservice, de app of het online portaal van je bank.

● Vraag een chargeback aan door de volgende stappen te volgen:
○ Beschrijf het probleem duidelijk.

○ Stuur bewijs mee, zoals facturen of e-mails.

● Volg de procedure:

○ Je claim wordt beoordeeld. Soms is extra informatie nodig.

○ Bij goedkeuring krijg je het bedrag terug op je creditcard.

● Dien je claim op tijd in: bij de meeste banken is de termijn 60 tot 120 dagen na de transactie.

Nepwebshops zoals mangohoutonline.shop nemen je geld aan zonder iets te leveren of sturen een product van slechte kwaliteit. Door alert te blijven en verdachte websites te melden, bescherm je jezelf én anderen tegen oplichting. Wil je meubels kopen, zoals een salontafel van mangohout? Koop die dan bij een betrouwbare site zoals Mangohoutonline.nl.