Waar een goed pensioen vroeger vanzelfsprekend was, is dat tegenwoordig vaak niet meer het geval. Voor veel mensen is het daarom verstandig of zelfs noodzakelijk om zelf (extra) pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door te beleggen. Misschien denk je nu: maar mijn pensioen is nog ver weg. Dat komt goed uit. Je hebt dan namelijk een belangrijk voordeel: tijd. Door je lange beleggingshorizon kun je meer risico nemen én profiteer je langer van het rendement-op-rendement effect. In deze column lees je hoe pensioenbeleggen werkt en voor wie pensioenbeleggen geschikt is.


Pensioenbeleggen: hoe werkt het?

Met pensioenbeleggen bouw je (extra) pensioen op via een speciale beleggingsrekening, bijvoorbeeld bij een vermogensbeheerder. Je profiteert hierbij van het rendement van beleggen én van belastingvoordelen. Je mag de inleg op een pensioenrekening namelijk aftrekken bij de belastingaangifte. Hierdoor krijg je een groot deel van je inleg weer terug van de Belastingdienst. Daarnaast betaal je geen vermogensrendementsheffing over het vermogen op je pensioenrekening, dit valt namelijk in box 1.

Je betaalt pas inkomstenbelasting wanneer je pensioen wordt uitgekeerd. De kans is groot dat je dan in een lagere belastingschijf zit en daardoor minder belasting betaalt dan je nu zou doen. Dit kan je een aardig belastingvoordeel opleveren. Verder kun je door te beleggen op de lange termijn een hoger rendement verwachten dan op de spaarrekening. Hier staan wel risico’s tegenover. De belangrijkste spelregel die tegenover deze voordelen staat is dat het geld niet vrij opneembaar is: het is echt bedoeld voor je pensioen en staat dan ook vast tot je pensioendatum. Daarna koop je als het ware een maandelijkse uitkering aan.

Voor wie is pensioenbeleggen geschikt?

Pensioenbeleggen is geschikt voor iedereen die jaarruimte heeft. Jaarruimte is het bedrag dat je maximaal mag storten in een fiscaal vriendelijk pensioenproduct, zoals een pensioenrekening. Dit was voorheen vooral aan de orde bij zzp’ers en ondernemers, maar sinds de nieuwe pensioenwet die in juli 2023 is doorgevoerd, is de jaarruimte bij veel mensen een stuk hoger.

Let op. Beleggen is niet zonder risico’s. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.