EDAM/VOLENDAM - Vanochtend heeft burgemeester Lieke Sievers twee bijzondere historische landkaarten overgedragen aan Ronald Bisscheroux, Directeur archivaris van het Waterlands archief.

Het gaat om een kaart van Jacob Janszoon Brouwer, kaart van Edam (1599) de tweede kaart van Edam. En een kaart van Sijmon Willemszoon Boonacker, kaart van Edam (1630) t.b.v. berekening grondbelasting. Beide kaarten zijn ontzettend zeldzaam omdat ze met de hand getekend zijn eind 16e, begin 17e eeuw; echt landmeterswerk.

Naar deze twee kaarten wordt in de regionale literatuur wel verwezen als vroege standaardkaarten van Edam. De kaart van Brouwer had geen speciaal doel anders dan cartografie en heeft cultuurhistorische erfgoedwaarde als één van de vroegste complete kaarten van Edam. De kaart van Boonacker is speciaal gemaakt voor de berekening van de grondbelasting en heeft een hoge erfgoedwaarde voor de sociaaleconomische geschiedenis van de regio.

Beide bijzondere exemplaren hingen tot voorkort op het Stadskantoor in Volendam en worden nu in het archief zuur- en lichtvrij en bij de juiste temperatuur geconserveerd. Binnenkort ontvangt de gemeente digitale exemplaren die dan weer in het Stadskantoor te bezichtigen zijn.