VOLENDAM - Vandaag is de Botterwerf officieel door burgemeester Lieke Sievers en wethouder Vincent Tuijp geopend. Het pand ontsluit de geschiedenis en het culturele erfgoed van Volendam voor een breed publiek en de museale inrichting is een zeer gewenste aanvulling op het bestaande culturele aanbod in Volendam. Het mooie ontwerp zorgt voor een upgrade van de ruimtelijke kwaliteit van het Slobbeland. De Botterwerf heeft een grote maatschappelijke functie in de samenleving en we zijn trots op het resultaat van dit geweldige project.

Bruisende plek

De Botterwerf is een bruisende plek in Volendam waar verschillende doelgroepen, gebruikers en bezoekers samenkomen. Het is er laagdrempelig en toegankelijk. Naast de vaste gebruikers van het gebouw is de Botterwerf, naast de inwoners uit de hele gemeente, te bezoeken door dagjesmensen, toeristen, schoolkinderen en andere geïnteresseerden. De locatie: Slobbeland 13-15 is een prachtige locatie midden in Volendam en in de nabijheid van de historische haven en met directe toegang tot de Gouwzee.

Provincie Noord-Holland

Met dank aan de door de Provincie Noord-Holland beschikbaar gestelde subsidie, via de Uitvoeringsregeling Subsidie Ambitieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit Kustzone Hoorn-Amsterdam Noord-Holland 2020, heeft de Botterwerf een exclusief karakter gekregen. Dit uit zich voornamelijk in de mooie lange steiger en de museale inrichting. Bij binnenkomst stap je eigenlijk een stukje visserijverleden in. Overal zijn verwijzingen naar de rijke historie van de Zuiderzee te ontdekken en een drieluik vertelt het verhaal van Volendam en haar bewoners. Er zijn belevingstafels voor kinderen waaraan je een mastworp, een puzzel van de kwak met de verschillende onderdelen en een bottermodel kunt maken en zelfs Zuiderzee vissen kunt vangen. In de deze ruimte wordt ook de korte film getoond die gaat over het vissersverleden. Het is er ook mogelijk om een fiets of auto te parkeren en direct op te laden. Ook de oplaadpunten zijn mede mogelijk gemaakt door de ontvangen subsidie van de Provincie.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Het botterproject is een uniek project. Eind 2018 is in Volendam een samenwerking rond een nieuwe scheepswerf met museale functie gestart tussen de gemeente Edam-Volendam en de huurders te weten; Vereniging Behoud de Volendammer Botters (Bottervereniging), Stichting Culi Café en Stichting Odion, het zogenaamde Botter+ project. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in een deel van de historie van Volendam met iets lekkers uit de keuken van het CuliCafé. Die gerechten worden uitgeserveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente kijkt er naar uit om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen bij dit mooie project.