EDAM - De gemeente Edam-Volendam wil van een weiland aan de rand van het dorp een permanent parkeerterrein maken. De Vereniging Oud Edam verzet zich hiertegen en vindt het een aantasting van het beschermd stadsgezicht.

"De geparkeerde auto's ontsieren het zicht op de oude vestingstad", zegt Leontien Rosier voorzitter van de Vereniging Oud Edam.

Het weiland wordt nu al zo'n tien keer per jaar gebruikt als parkeerterrein tijdens de drukbezochte kaasmarkten, maar dat vindt Rosier nog te overzien. "Een parkeergarage zou het allermooiste zijn", zegt ze. Alleen is dat financieel niet haalbaar. Een andere oplossing is, oppert Rosier, wellicht dat de auto's wel op het weiland komen maar dan verlaagd. Dit zodat het zicht op Edam ongeschonden blijft.

Niet iedereen in Edam is het met Rosier eens en zeggen dat ze het geen enkel probleem vinden als er straks auto's op het weiland staan geparkeerd. "Kijk nu hoeveel auto's er binnen de vesting op straat staan. Die kunnen dan allemaal weg", zegt een bewoner.

Komende week worden de parkeerplannen besproken in de gemeenteraad van Edam-Volendam.