VOLENDAM - Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Het gaat gepaard negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Ook kunnen er lichamelijke of psychische klachten ontstaan. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Vijf pijlers

Ook in onze gemeente zijn er mensen eenzaam. Daar willen we wat aan doen. Wethouder Vincent Tuijp heeft daarom ‘De vijf pijlers in de lokale aanpak tegen eenzaamheid’ ondertekend. Die pijlers bestaan uit:

  • bestuurlijk commitment
  • het creëren van een sterk netwerk
  • het betrekken van de doelgroep
  • het kiezen voor een duurzame aanpak
  • monitoring en evaluatie.

Achter de voordeur

De wijkverpleging (van De Zorgcirkel, Evean en Buurtzorg) komt bij de mensen achter de voordeur. Zij treffen vaak eenzame mensen aan. Dit melden zij aan één van de lokale partijen die iets doen tegen eenzaamheid. In onze gemeente zijn dat Club en Buurthuiswerk (CBW), De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) en WelzijnWonenPlus. Die kunnen dan een vrijwilliger op maat zoeken voor deze mensen. Of een geschikte activiteit vinden om mensen te ontmoeten.

Vrijwilligers tegen eenzaamheid

In december besteden we extra aandacht aan het inzetten van vrijwilligers tegen eenzaamheid. Onze vrijwilligersmakelaar benadert vrijwilligersorganisaties en ondernemers. Zij wil zo zoveel mogelijk mensen vinden die zich inzetten tegen eenzaamheid. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website edamvolendamvoorelkaar.nl

.

U kan het verschil maken

Stap eens af op iemand waarvan u denkt dat hij of zij eenzaam is. Een glimlach of een praatje met iemand die u niet kent kan het verschil maken. Breng een bezoek aan iemand of neem iemand mee naar een activiteit. Bij de genoemde organisaties kunt u zich melden als u iets wilt doen.

Voelt u zich eenzaam?

Meld u dan aan op de website edamvolendamvoorelkaar.nl

. U kunt ook bellen met de vrijwilligersmakelaar van het Wijksteunpunt De Meerwijk op (0299) 391 507.