VOLENDAM - Op donderdag 14 juni 2018 zijn er vijf camera’s geplaatst in het centrum van Volendam. De camera’s zijn geplaatst bij het Europaplein, het viaduct in de Zeestraat, op de dijk en aan het begin van het Zuideinde. Uit politiecijfers blijkt dat het plaatsen van de camera’s op deze locaties nuttig is omdat daar overlast van uitgaanspubliek is en (kleine) criminaliteit voorkomt.

Volendam trekt jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers. Naast de dagelijkse stroom toeristen vormt de horeca, vooral in de weekenden, een grote publiekstrekker. Ook worden er veel evenementen georganiseerd. Het gebruik van camera’s vorig jaar tijdens de kermis heeft laten zien dat deze aanvulling op het toezicht effect heeft.

Hoewel politie en gemeente al maatregelen nemen om de overlast van uitgaanspubliek en ‘kleine’ criminaliteit (zakkenrollerij etc.) terug te dringen zijn er extra maatregelen nodig. Cameratoezicht is een belangrijke aanvulling op de verantwoordelijkheden van alle bezoekers zelf, de horeca en de portiers, de bewoners, de gemeente, de BOA’s en de politie.

Op dit moment zijn de camera’s op een simpele manier geplaatst op de locaties. Als het nodig is kunnen deze camera’s verplaatst worden. In de definitieve opstelling wordt het cameratoezicht nog verder uitgebreid en wordt er gekeken naar het mooi inpassen in de omgeving.

Vanaf 1 juli start de test van de camera’s en worden de camera’s op nader te bepalen tijdstippen, waaronder tijdens de kermis, ‘live’ uitgekeken.