WIJDEWORMER - De Zorgcirkel, 7 gemeenten Zaanstreek Waterland en Zilveren Kruis investeren samen in eigentijdse respijtzorg


Het Buitenhuis biedt vervangende mantelzorg in de vorm van professionele logeeropvang en dagarrangementen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Het Buitenhuis werd 2 februari ’22 gezamenlijk geopend door alle initiatiefnemers; zorgorganisatie De Zorgcirkel, Marjoleine van den Broek, het Zilveren Kruis zorgkantoor en de gemeenten Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Zij maken Het Buitenhuis samen mogelijk, over de domeinen heen. In eerste instantie als pilot, om te leren van mantelzorgers, de gasten en van elkaar.

In korte tijd hebben al 20 gasten een verblijf geboekt. Het Buitenhuis ondersteunt hen met de (verpleegkundige) zorg, ondersteuning en aandacht die zij gewend zijn thuis. Als de gast zich prettig voelt in Het Buitenhuis, dan heeft de mantelzorger er ook een goed gevoel bij en heeft dan even tijd om iets voor zichzelf te doen. Er ontstaat een gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Dit is de essentie van de eigentijdse respijtzorg in Het Buitenhuis van De Zorgcirkel.

Arjan Baan, regiodirecteur van De Zorgcirkel: “Ik ben enorm trots dat onze regio nu een eigentijds respijthuis heeft. Het voelt goed dat zo’n betrokken team klaar staat voor zowel mantelzorgers als hun gasten. Het is een prachtige voorziening, die mantelzorgers in onze regio goed kan ondersteunen. Zij verdienen het om af en toe de zorg met een goed gevoel uit handen te kunnen geven.”

De mantelzorger kan alles met één contact regelen. Achter de schermen organiseren de partners met elkaar dat het geregeld is vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (ZVW). De gezamenlijke investering en manier van samenwerken is bijzonder en veelbelovend voor de toekomst.

Mantelzorgers verdienen het

Het ondersteunen van mantelzorgers is het gemeenschappelijk doel en belang van de partners. Het is een van de manieren om de zorg thuis duurzaam te kunnen organiseren. Nieuwe generaties ouderen zijn meer eigen regie en zelfstandigheid gewend. Wonen in een verpleeghuis zal hopelijk de uitzondering worden en zorg thuis de norm. Het ondersteunen en versterken van mantelzorgers is hiervoor essentieel. Dat zij met een goed gevoel even afstand kunnen nemen, helpt om (samen) langer thuis te kunnen blijven wonen.

Het pilotjaar staat naast hospitality in het teken van leren over de gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf en de samenwerking en financiering. We zien nu al dat Het Buitenhuis alle potentieel heeft om door te groeien naar meer vormen van mantelzorgondersteuning.

Verblijf boeken

Boeken kan telefonisch via (088) 55 99 777 of via de mail.
Of ga voor meer informatie naar de site het buitenhuis