VOLENDAM - Het wordt steeds warmer, we zijn veel buiten. Met het 1,5 meter afstand houden zit het in de tuin vaak wel goed. Dit betekent ook dat veel mensen hun barbecue of vuurkorf weer aansteken. Sfeervol, maar het kan hinder en gezondheidsklachten veroorzaken. Goed dus om verstandig te stoken met behulp van een aantal tips van Milieu Centraal.

Vuurtjes in de tuin
Bij een gezellig vuurtje in de tuin is het belangrijk dat alleen droog, onbehandeld hout wordt gestookt. Stoken van behandeld hout is zelfs verboden omdat er schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding. Verbrand geen papier en karton vanwege rook en zorg dat er veel zuurstof bij het vuur kan.

Milieuvriendelijker barbecueën
Gezellig, die barbecue weer aan. Maar zonde om te veel brandstof te gebruiken. Zorg daarom voor een goede maat barbecue. Wilt u minder rook? Denk dan eens aan een elektrische barbecue. Als u het milieu nog minder wilt belasten, kiest u voor vleesvervangers of meer groenten.

Gezondheidseffecten
Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid.