VOLENDAM - Een groep anti-Zwarte Piet-demonstranten is zaterdagmiddag aangevallen in Volendam. De onaangekondigde demonstratie bij het Havenhof leverde het nodige rumoer op waarna demonstranten werden bekogeld met oliebollen en eieren. Ook zouden er demonstranten zijn geslagen.


Na de bekogeling keerden de demonstranten terug naar de bus waarmee men naar het vissersdorp kwam. Ook de bus werd bekogeld door tientallen tegendemonstranten. Uiteindelijk heeft de politie de bus met demonstranten het dorp uitgeleid.

Volgens enkele getuigen was de sfeer eerst nog redelijk te noemen. "Deze demonstratie was onaangekondigd. Bewoners vroegen aan de demonstranten of ze weer weg wilden gaan, maar daar dachten ze heel anders over. Uiteindelijk escaleerde het en zijn er heel wat oliebollen en eieren door de lucht gevlogen", aldus een marktkoopman.

Een van de demonstranten verklaarde dat het niet alleen om oliebollen en eieren ging, maar ook om vuurwerk, flessen en brandende sigarettenpunten. "Tevens zijn er een aantal demonstraten geslagen en bespuugd", aldus de demonstrant.

Voor zover bekend is er niemand aangehouden. Op social media gaan diverse video's rond van de onlusten, zoals hier.