EDAM/OSS - “Dit delict is exemplarisch voor de handelwijze die de criminele organisatie vaker aan de dag legde: het wegnemen van partijen goederen, waarvan men dacht dat ze verdovende middelen zouden kunnen bevatten. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de poging tot diefstal van een container met garnalen, de diefstal van een partij gips en bij het stelen van een grote partij dadelsap, zoals nu aan de orde.”

Een van de leden uit de organisatie rond Operatie Alfa, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor de diefstal, die op 15 augustus 2019 plaatsvond in Edam.

Die nacht wordt bij een bedrijf op een industrieterrein in Edam een roldeur opengebroken. Op camerabeelden is te zien dat meerdere personen veertig vaten in een vrachtwagen plaatsen. Ze bevatten dadelsap. De vrachtwagen wordt later gestald op de Spaanderstraat in Oss en even later met de vaten door de politie in beslag genomen. Meerdere leden van de organisatie duiken kort daarna op bij het kamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss, bij ‘Het Kantoor’ van de criminele organisatie. Onder meer een telefoon van een van de verdachten uit het onderzoek ‘beweegt’ mee met de vrachtwagen, zo blijkt uit telefoongegevens. Ook de auto van een van de leden rijdt die nacht van Edam naar Oss, zo wijst onderzoek uit.

'Klapper'
Volgens de officieren van justitie blijkt uit afgeluisterde gesprekken dat de organisatie dacht een ‘klapper’ te hebben gemaakt, terwijl uit testen bleek dat in de vaten alleen maar dadelsap zat: “Het is echter onwaarschijnlijk dat hij met ‘klapper’ doelde op veertig vaten met enkel dadelsap, terwijl de criminele organisatie gewoon was een miljoenenhandel te drijven.” Het gebeurt vaker dat criminelen verdovende middelen in producten stoppen, om ze later in bijvoorbeeld een cocaïnewasserij terug te winnen: Over dit proces wordt in afgeluisterde gesprekken ook onverbloemd gesproken.

Volgens het OM is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte die vandaag voor de rechter stond, betrokken is bij de diefstal.