VOLENDAM - Volendammers betalen gemiddeld 12 procent meer voor hun autoverzekering dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Inwoners van Volendam betaalden in 2022 gemiddeld 83,41 euro per maand voor hun autoverzekering. In heel Nederland was de gemiddelde premie dat jaar 74,75 euro per maand.

Op basis van criminaliteitscijfers zou autoverzekering in Volendam goedkoper moeten zijn


“Als je kijkt naar de cijfers over criminaliteit rondom auto’s in Volendam, is de hoge premie niet logisch”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Om de premie van je autoverzekering te bepalen, kijken autoverzekeraars onder meer naar de kans op schade in je woonplaats. Hier nemen ze ook de criminaliteitscijfers in mee. Volgens het CBS vonden er in Volendam in 2021 in totaal 5 autodiefstallen en 45 gevallen van vandalisme aan auto’s plaats. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 15 diefstallen en 82 vandalismegevallen per gemeente.”

Grote drukte zorgt voor duurdere autoverzekering in Volendam


Dat de premie voor een autoverzekering in Volendam toch hoger uitpakt, komt door de drukte in het dorp. Volendam is met gemiddeld 1.320 adressen per vierkante kilometer iets drukker dan een gemiddelde Nederlandse gemeente. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid toerisme natuurlijk ook voor extra drukte in Volendam. “Omdat autoverzekeraars er vanuit gaan dat je in een druk gebied meer kans hebt op schade aan je auto, betaal je in Volendam dus toch een hogere premie”, voegt Bulthuis toe.

Tip! Een voordelige autoverzekering in Volendam vinden? De premies verschillen enorm per verzekeraar. Ga je autoverzekering via Geld.nl vergelijken en kies de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie, dan bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.