VOLENDAM - Alles wordt duurder, dat is een feit. Sommige kosten stijgen harder dan anderen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor gas en licht. Sinds de stijging van meer dan 80% in 2022 is de energierekening voor veel huishoudens aanzienlijk verhoogd. De kosten van andere vaste lasten, zoals voor het internet, nemen ook alleen maar toe. Het is daarom goed om eens te kijken of je op deze vaste lasten kunt besparen.

Wat geef je gemiddeld uit aan je energierekening?

Wat je maandelijks betaalt voor het gasverbruik en de elektriciteit, is van verschillende factoren afhankelijk. De leverancier die deze voorzieningen levert, hanteert een bepaald tarief en daarbij heb je nog diverse soorten contracten en groene energie. Daarbij komen uiteraard de kosten voor het werkelijke verbruik. Volgens berekeningen van het Nibud bedroeg de elektriciteitsrekening voor een meerpersoonshuishouden € 118,20 per maand, na belastingvermindering. Voor gas rekent men een gemiddeld bedrag van € 160,00 voor een tussenwoning.

Je brengt de kosten eventueel omlaag door je verbruik te verminderen. Maar het is ook goed om te kijken of je op je vaste lasten kunt besparen door de tarieven van de leveranciers te vergelijken. Dit doe je bijvoorbeeld eenvoudig via https://www.gaslicht.com/energievergelijken.

Bespaar op je internetabonnement

Net als de kosten voor energie, zijn ook de maandlasten voor een internetabonnement het afgelopen jaar toegenomen. Het internet is onmisbaar geworden, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daarvoor de hoofdprijs moet betalen. Door op https://www.internetten.nl/internet/vergelijking een vergelijk te maken tussen de verschillende aanbieders, kun je een passend abonnement kiezen tegen de meest gunstige prijs. Neem daar meteen de optie voor televisie en mobiel bellen in mee, zodat je voor een vaste prijs alles ineen hebt.

Kies zorgvuldig als je overstapt naar een andere aanbieder

Houd bij het vergelijken van de tarieven niet alleen het voordeel van lagere maandlasten in het oog. Let eveneens op de voorwaarden die bij je huidige leverancier van toepassing zijn en de mogelijkheden die je hebt om het contract op te zeggen.

Is er sprake van tussentijdse beëindiging? Dan bestaat de kans dat je een extra bedrag moet betalen als boete of dat je eerst je huidige contract moet afmaken. In dat laatste geval is het wellicht een optie om te kiezen voor een goedkoper abonnement bij je huidige leverancier en stap je over naar een andere aanbieder zodra dat mogelijk is.