VOLENDAM - Tegenwoordig stel je je bijna niet meer voor dat we een brief op de post doen. Door de digitalisering hebben we nu toegang tot e-mail, Whatsapp en andere kanalen waar we contact met elkaar leggen. Logisch dus dat de ‘postzegel’ bijna een uitstervend begrip is. Maar eigenlijk zit er een heleboel geschiedenis achter het verzenden van onze post. Benieuwd naar informatie die u waarschijnlijk nog niet wist over postzegels? Lees dan met ons mee!


Geschiedenis van postzegels

De eerste postzegel was te vinden in Groot-Brittannië in 1840. Dit was de introductie van de ‘Penny Black’. Deze wereldberoemde postzegel is ontworpen door Sir Rowland Hill. Hierop stond een afbeelding van Koningin Victoria en had een zwarte inktafdruk. Deze zegel was bedoeld voor afbetaalde portokosten. Dat zijn simpel gezegd gewoon transportkosten. Na dit succes begonnen andere landen ook hun eigen postzegels uit te geven. Hierna begonnen de ontwerpen ook te variëren, zoals in de Verenigde Staten met de ‘rode en blauwe rendieren’.


De evolutie van het ontwerp

In de loop van de tijd evolueerde het ontwerp van de postzegel. Er werden niet alleen meer portretten gedrukt op postzegels. Er kwamen nu ook landschappen, historische gebeurtenissen, flora, fauna en kunstwerken bij. Het was niet alleen maar een betaling voor transport. Met de postzegel konden landen hun cultuur en identiteit uiten. Er werden zelf postzegels uitgegeven ter herdenking van belangrijke gebeurtenissen en personen


De verzamelhobby: filatelie

Na het uitkomen van de postzegel zijn er ook verzamelaars ontstaan van dit kleine stukje papier. Het verzamelen van postzegels staat bekend als filatelie. Vaak gaan deze verzamelaars voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat wil zeggen dat er vooral gekeken wordt naar de conditie van de postzegel. Een onbeschadigde zegel is namelijk veel meer waard. Het postzegels verkopen kan dan ook erg veel geld opleveren. Sommige zegels zijn namelijk erg zeldzaam en waardevol.


Zeldzame en kostbare postzegels

Door de jaren heen zijn er enkele zeldzame postzegels ontstaan. Deze zegels zijn zo zeldzaam vanwege verschillende unieke omstandigheden en fouten in hun productie. Dit is ook waarom ze zo gewild zijn bij verzamelaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘Inverted Jenny’. Deze postzegel werd bekend door zijn opmerkelijke drukfout. Het vliegtuig op de postzegel was andersom gedrukt, vandaar de naam.


De ‘British Guiana 1 c Magenta' wordt beschouwd als de zeldzaamste postzegel ter wereld, en heeft keer op keer records verbroken op veilingen. Ben jij benieuwd of jij in het bezit bent van een kostbare postzegel? Laat je zegels eens bekijken bij een speciale handel zoals Feddema. Bij dit soort handelaren zijn ze vaak op zoek naar zeldzame zegels. Hier wordt het ook voor jou veilig getaxeerd.