VOLENDAM - Een autovakantie is vooralsnog de goedkoopste manier om Europa te ontdekken, of je nu als stel, met een vriendengroep of met je gezin op pad gaat. Maar besparen is vaak een kwestie van investeren. Van bungalowtent als kosteloze vakantiewoning tot dakkoffer en van fietsendrager om óveral mobiel te zijn tot een koelbox om onderweg consumpties uit te sparen: een lijstje handige aankopen voor je nog goedkopere roadtrip op ons prachtige continent.

Veel bagage mee? Met een dakkoffer hou je de auto overzichtelijk


De tijd van een tot de nok gevulde gezinswagen is voorbij met een dakkoffer die je veel extra laadcapaciteit bezorgt. Zo'n dakkoffer hapro traxer is bijvoorbeeld aerodynamisch vormgegeven, zodat je trouwe vierwieler niet of nauwelijks aan stroomlijning en snelheid inboet. Willen de kinderen veel speelgoed meenemen, hou je ervan om uit veel kleding te kunnen kiezen of ben je van plan om de hele familie op leuke en lekkere souvenirs te trakteren bij thuiskomst? Dan is je laadprobleem bij dezen opgelost.

Met eigen consumpties mijd je de dure pompstation winkels

Wat onderweg doorgaans wel duur is, is lunchen of een snelle snack halen bij de benzinestations. Nu je toch genoeg ruimte hebt in je cabine omdat je veel in je dakkoffer kwijt kunt, plaats je daar een koelbox met je zelf gesmeerde sandwiches en flesjes fris. Nuttig die op een mooi plekje - draai af en toe de snelweg af, je hebt alle tijd - en je hoeft onderweg verder alleen te stoppen om te tanken (of op te laden).

De fiets mee op je fietsendrager

Een fietsendrager biedt je de mogelijkheid om op de plaats van welke bestemming dan ook mobiel te zijn, meer te zien dus, en veel ov-kosten uit te sparen. Je parkeert je tweewielers gewoon pontificaal voor die beoogde bezienswaardigheid of dat ene getipte terras. Dat is ook handig omdat veel steden autoluw zijn gemaakt. Vergeet niet een wild- of vogelapp op je smartphone te installeren voor leerzame en onvergetelijke fietstochten door lokale natuurgebieden - waar elk panorama gratis is.

Overnachten op boerencampings in je eigen (bungalow)tent

Ben je op zoek naar zo'n dakkoffer van hapro traxer, dan kijk je op dezelfde site voor allerlei soorten tenten waarin je gratis overnacht. Althans, afgezien van de kosten voor een staanplaats, want wildkamperen mag bijna nergens in Europa. Toch zijn er talloze budgetcampings en andere plekken waar je goedkoop en vaak met idyllisch uitzicht 's morgens uit je tent kruipt. Boerencampings bijvoorbeeld, of Italiaanse agriturismi. Wakker worden tussen de rondscharrelende kippen die voor een vers eitje zorgen is ook veel gezelliger dan in de rij moeten staan voor een stokbrood op een dure en massale familiecamping.