Het voorjaar staat alweer bijna voor de deur… Dat betekent dat het fietsseizoen weer bijna van start gaat! Misschien ben jij een fietser die het jaar rond rijdt, maar misschien zit jij s ’Winters liever in de auto of ga je met de bus. Voor iedere fietsers geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel bespreken we verschillende punten zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het nieuwe fietsseizoen.


1. Oefeningen voor fietskracht en flexibiliteit

Een goede conditie is de basis voor een geslaagd fietsseizoen. Sterke en flexibele benen zorgen voor een soepele fietstocht. Werk in het ‘laagseizoen’ daarom goed aan de kracht in je benen. Denk dan vooral aan squats, lunges en andere vergelijkbare oefeningen. Maar vergeet ook vooral je rug en core workout niet. Deze zijn minstens zo belangrijk om je algehele kracht te verbeteren. Combineer de krachttraining ook goed met stretchoefeningen. Deze zijn belangrijk om je flexibiliteit te vergroten, maar ook om blessures te voorkomen. Een getrainde en soepele lichaamshouding op de fiets bevordert niet alleen je prestaties, maar vermindert ook de kans op rug- en nekklachten.

2. Fietsonderhoud plannen

Een goed onderhouden fiets is essentieel om de kracht uit je benen effectief om te zetten in de perfecte rotatie. Zorg er dan ook voor dat jouw fiets goed is onderhouden. Plan een servicebeurt in en laat alle onderdelen van je fiets goed inspecteren en laat de eventuele slijtage of schade te repareren. In de winterperiode heb je hier ruimschoots de tijd voor, wat in sommige gevallen ook handig is voor onderdelen die niet altijd voorradig zijn. Is jouw fiets goed in orde? Controleer voor jouw rit toch ook even de bandenspanning en smeer zo nodig ook de ketting.

3. Kies de juiste kleding en fietshelm

Het weer in het voorjaar kan sterk variëren. Denk maar eens aan de warme en zonnige dagen gevolgd door dagen met een onverwachte regenbui en scherpe windvlagen. Het is daarom belangrijk om voorbereid te zijn op alle mogelijke omstandigheden.

Investeer in ieder geval in hoogwaardige, ademende materialen die zowel comfort bieden als bescherming bieden tegen de variërende weersomstandigheden. Kies ervoor om je fietskleding in lagen aan te kopen. Dit geeft je de mogelijkheid om je outfit aan te passen aan de temperatuur en de veranderende omstandigheden.

Begin met een basis-laag die vochtregulerend is om zweet van je lichaam af te voeren en je huid droog te houden. Voeg daar een isolerende laag aan toe op koelere dagen, zoals een lichtgewicht jack of vest dat je gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Deze lagen helpen je lichaamswarmte vast te houden en beschermen je tegen de wind.

Voor onvoorspelbare regenbuien zijn waterafstotende of waterdichte bovenlagen belangrijk. Denk aan een compacte regenjas die je gemakkelijk in je fietstas kunt meenemen voor het geval dat. Zo blijf je droog en comfortabel, zelfs als het weer plotseling omslaat.

Vergeet niet om je onderste helft ook in lagen te kleden. Fietsbroeken met verwijderbare beenstukken zijn ideaal, zodat je kunt aanpassen aan de temperatuur en de intensiteit van je rit.

Naast kleding zijn goede fietshandschoenen een belangrijk onderdeel van je uitrusting. Let daarbij goed op dat je kiest voor de juiste handschoenen. Niet iedere handschoen is wind-en waterdicht. Ook zit er veel verschil in isolatie. Heb je snel last van pijnlijke of gevoelloze handen? Kies dan voor een paar fietshandschoenen met een goede padding in de handpalmen. Dit zorgt ervoor dat je handen minder snel vermoeid, pijnlijk of gevoelloos raken.

Last, but not least… Vergeet vooral je fietshelm niet! Het dragen van een helm is niet alleen verstandig, maar draagt ook zeker bij aan de veiligheid in het steeds sneller wordende verkeer. Kies een helm die goed past, voldoet aan de veiligheidsnormen en bij ook goed geventileerd is. Zorg ervoor dat je de juiste helm draagt. Een E-bike helm heeft namelijk andere specificaties dan een mountainbike of racefiets helm.

Met deze tips ben je goed op weg en optimaal voorbereid om aan het nieuwe fietsseizoen te beginnen. Neem de stappen die je nog niet hebt genomen en geniet vooral van de aankomende ritten!