VOLENDAM - Niemand zit te wachten op een verstopt toilet. Gelukkig zijn er signalen die je al vroeg kunt opmerken, voordat het probleem verder escaleert. In dit artikel ontdek je de tekenen van een dreigende verstopping en ontvang je praktische tips voor het ontstoppen van je toilet.

Hoe merk je een beginnende verstopping in het toilet op?
Iedereen weet dat als het water in een toilet niet wegloopt, die verstopt zit. Maar wist je dat je ook daarvoor vaak al signalen kunt herkennen? Die signalen zijn:

Langzaam leeglopende toiletpot: als het water na het doortrekken traag wegloopt - en dit is bij jouw toilet niet gewoonlijk - dan is de kans groot dat je een gedeeltelijke verstopping hebt;
Opborrelend water: als je het toilet doorspoelt en het water borrelt of komt omhoog voordat het wegspoelt, is dit misschien een indicatie van een gedeeltelijke verstopping;
Gorgelende geluiden: hoor je gorgelende geluiden uit de afvoer van je toilet of uit een andere afvoer in huis, dan kan dit wijzen op een gedeeltelijke verstopping;
Geuren: onaangename geuren die uit de afvoer van het toilet komen, wijzen waarschijnlijk op een gedeeltelijke verstopping;
Rioolvliegjes: vliegen er regelmatig rioolvliegjes in huis, met name in de buurt van je toilet, dan bestaat de kans dat je een gedeeltelijke verstopping of zelfs een lekkage hebt.

Wat kun je zelf doen tegen een verstopping?

Stap 1: ontdek de oorzaak
Om de verstopping effectief aan te pakken, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Heb je een septic tank? Dan kan deze vol zijn. Ook door (te) veel toiletpapier, vet, maandverband of andere artikelen die niet in het toilet horen toch door te spoelen, kun je verstoppingen veroorzaken.

Stap 2: neem kleine maatregelen
Denk je dat je ontstopping door vet, jus of olie is ontstaan? Dan kun je die misschien zelf oplossen met soda en azijn. Giet een pak soda en een halve fles azijn in je toilet en laat dit een paar minuten inwerken. Roer voorzichtig met een toiletborstel en voeg na tien minuten drie liter heet water toe. Laat dit mengsel een nacht inwerken en spoel 's ochtends door.

Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen en gebruik geen plopper. Deze kunnen schade aan je riolering veroorzaken, wat duur is om te repareren.

Stap 3: schakel een professionele ontstopper in
Als de soda en azijn niet helpen, is het tijd om een professionele ontstopper in te schakelen. Zo’n ontstopper heeft de juiste apparatuur en kennis om de verstopping effectief te verwijderen. Bovendien kan hij je adviseren over het voorkomen van toekomstige verstoppingen en geeft hij je als dat nodig is tips voor het bestrijden van rioolvliegjes.

Voorkom toekomstige verstoppingen
Nu je weet hoe je een verstopping herkent en aanpakt, is het belangrijk om bewust om te gaan met wat je door het toilet spoelt. Spoel alleen toiletpapier door en vermijd vet, maandverband, tampons en andere niet-toiletartikelen. Regelmatig onderhoud en voorzichtig gebruik kunnen veel problemen voorkomen.