VOLENDAM - Als je je zorgen maakt over de toekomst van onze planeet, ben je niet de enige. Volgens het CBS gaf in 2017 ruim 85% van de Nederlanders aan dat zij zich zorgen maakten over milieuvervuiling. Vaak zijn deze zorgen zo groot dat ze hun leven er bijna volledig op aanpassen, bijvoorbeeld door bewust geen kinderen te krijgen of veel geld in de verduurzaming van hun woning te investeren. Maar wist je dat je ook een verschil kunt maken zonder je leven drastisch te veranderen? Een eenvoudige stap is het inrichten van je huis met meubels van mangohout, zoals een eettafel Deens ovaal.

In dit artikel lees je meer over laagdrempelige manieren om milieuvervuiling tegen te gaan.

Wie zijn de grootste vervuilers ter wereld?

Het is goed om te weten dat je in je eentje de wereld niet gaat redden. Zeker niet in Nederland, want in vergelijking met landen zoals China of de Verenigde Staten, is ons land maar een bescheiden uitstoter die voor slechts 0,38% van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk is. Bovendien komt de meeste vervuiling in ons land van grote bedrijven zoals Tata Steel, Shell en Vattenfall. Het einde van de wereld is dus echt niet nabij als jij deze zomer naar Spanje op vakantie gaat. Het is goed als je dergelijke dingen minder vaak doet, maar je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je jezelf eens trakteert.

Wat kun je doen tegen milieuvervuiling?

Wil je duurzamer leven zonder dat je je al te veel leuke en lekkere dingen (bijvoorbeeld vlees) hoeft op te geven? Dat is zeker mogelijk. Een grote stap in de goede richting is het langer gebruiken van al je spullen. Gebruik bijvoorbeeld je smartphone zolang die nog functioneert, in plaats van telkens het nieuwste model aan te schaffen. Vermijd fast fashion en draag kleding totdat het echt niet meer kan, of doneer het aan een kringloopwinkel of kledingbank als je het toch niet meer draagt. Doe meubels niet zomaar weg omdat je ze niet meer mooi vindt, maar koop nieuwe meubels alleen wanneer dat echt nodig is. Kies dan voor tweedehands meubels of meubels gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal, zoals mangohout.

De voordelen van mangohout

Mangohout is een bijzonder milieuvriendelijke keuze voor meubels. In tegenstelling tot houtsoorten zoals mahonie (deze houtsoort is afkomstig uit het regenwoud) komt mangohout van bomen die al gekapt worden voor hun vruchten. Door - wanneer je echte nieuwe meubels nodig hebt - te kiezen voor meubels van mangohout, geef je dit bijproduct een nuttige bestemming. Een mangohout eettafel rond is dus een uitstekende keuze.

Met kleine, haalbare stappen zoals het kiezen voor mangohout in je interieur, maak je een positief verschil zonder je hele leven om te gooien. Zo draag je bij aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.