EDAM - Nieuwe vloerbedekking, nieuwe stekkerdozen, een nieuw bankstel en een nieuwe koelkast: om weer te kunnen kamperen op de overstroomde Edamse camping Strandbad heeft Olga Silver een groot deel van haar kampeerinboedel moeten vervangen, maar dat heeft ze er graag voor over. "We zijn weer met een schone lei begonnen."

Afgelopen januari overstroomde Camping Strandbad aan het Markermeer bij Edam. In veel caravans en voortenten stond dagenlang een flinke laag water. Inmiddels is de troep opgeruimd, en me het mooie weer in aantocht kunnen de campinggasten weer genieten van hun stekje aan het water. Ook Silver heeft er zin in: "De zomer kan beginnen."

Bekijk ook: Beelden uit de lucht: hoogwater in Noord-Holland

Met een paar prachtige zomerse dagen voor de boeg hijst beheerder Henk Hettema de vlag. In januari zag het nog er heel anders uit voor de camping die buitengaats ligt en dus kwetsbaar is voor overstromingen.

Door de hoge waterstand van Markermeer liep de helft van de camping onder water. De laatste keer was 20 jaar geleden. Pas na enkele dagen, en na hulp van het Hoogheemraadschap, daalde het waterpeil en kon de schade worden opgenomen.

Lees ook: Campinggasten enorm geschrokken van natuurgeweld: "Je spullen staan in het water"

Voor de meeste mensen viel het mee. Bij Tiny Tol, die aan de rand van de camping kampeert, gutste het water bijna de caravan in. "Het was kantje boord, we waren behoorlijk van slag", geeft ze toe.

Tot haar opluchting viel de schade mee, en gaat ze nu genieten van de voorspelde zonnige dagen. "We zijn weer aan het opbouwen, dus we zijn helemaal blij. En we hopen op een mooi seizoen."