NOORD-HOLLAND - Vanaf vandaag starten politievakbonden ACP, NPB, ANPV en VMHP met een gezamelijke actie om minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) onder druk te zetten in de CAO-onderhandelingen. Zij eisen dat de minister meer doet om de grote werkdruk onder agenten tegen te gaan.

De bonnenactie houdt in dat agenten geen bekeuringen meer uitschrijven voor lichte vergrijpen en alleen in actie komen bij ernstige overtredingen. De bonden hebben alle medewerkers van basisteams opgeroepen om aan de actie deel te nemen. Zij hebben zelf de keuze of ze daadwerkelijk meedoen.

Geen vertrouwen
De bonden gaan over tot deze acties omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de top van de politie. Al maanden zijn ze aan het onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden. De politie kampt met een chronisch capaciteitstekort. Roosters komen niet rond, de werkdruk loopt op en er is veel ziekteverzuim. "Agenten lopen over van het werk. Ze worden door de politietop uitgeknepen als citroenen", aldus voorzitter van politiebond ACP, Gerrit van de Kamp.

Daarom zijn er meer agenten nodig, al is dat volgens Van de Kamp niet de enige oplossing voor het probleem. "De politietop heeft de afgelopen tien jaar steeds de verkeerde keuzes gemaakt. Door de organisatie anders in te richten en politiemensen weer te laten doen waar ze goed in zijn, kun je het probleem al voor een groot deel oplossen. Dat riepen wij al bij het ontstaan van de Nationale Politie, maar er is nooit geluisterd. Daardoor is deze situatie ontstaan."

33 punten
De bonden nemen zelf het Herstelplan Nationale Politie mee naar de onderhandelingstafel. In dit plan staan 33 punten om van de politie weer een gezonde organisatie te maken. "Deze punten zijn voor ons cruciaal in de onderhandelingen", stelt Van de Kamp. "Als hier niet aan wordt voldaan zullen er de komende tijd zeker meer acties gaan volgen. Het is geen advies meer, de politietop moet hiermee aan de slag."