De prijs van een pakje sigaretten ligt anno 2023 al rond de 10 euro. Voor veel rokers betekent dit dat ze flink moeten investeren. De meeste rokers kunnen niet zonder en blijven dus toch sigaretten en shag kopen, ondanks de fors gestegen prijzen. Een groot deel van de prijs bestaat uit accijns. Dit bedrag vloeit in de Staatskas. Dit is ook de reden waarom de overheid roken niet overal wil verbieden. Als heel Nederland zou stoppen met roken dan betekent dit dat de Staat miljarden euro’s per jaar misloopt. Dat betekent dus een serieuze aanslag op de overheidsbegroting.


Naar een rookvrije generatie

Ondanks dat de overheid dus fors geld moet inleveren als de verkoop van tabak verder aan banden wordt gelegd, zijn er toch regelmatig campagnes om jongeren te bewegen niet te beginnen met roken. De regering denkt al vele jaren na over mogelijkheden om het verlies aan accijns inkomsten te compenseren. Feit is dat er bezuinigd zou kunnen worden op de gezondheidszorg omdat roken gerelateerde aandoeningen minder voor zullen komen als het aantal rokers afneemt. Maar dit effect zal pas over heel wat jaren merkbaar worden.

De aansteker blijft populair

Veel bedrijven laten nog altijd aanstekers bedrukken met hun bedrijfsnaam of logo. Ondanks dat roken op steeds meer plaatsen niet meer is toegestaan willen mensen nog altijd graag een gratis aansteker in ontvangst nemen. Die kun je immers ook voor andere dingen gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld de barbecue of kaarsen mee aansteken, of de vuurkorf voor een gezellige avond op het terras. Zeker omdat er vandaag de dag alternatieven zijn voor de bekende wegwerp aansteker op gas. Zij die de voorkeur geven aan een duurzaam alternatief kunnen kiezen voor een plasma aansteker.

De snelle opmars van de usb aansteker

Er komen steeds meer aanstekers op de markt die je kunt opladen. Ze werken op stroom in plaats van op gas. Deze usb aanstekers kun je met een kabel opladen die je in een usb stekker steekt. Binnen een paar uur is je aansteker weer klaar voor gebruik. Dat opladen kan duizenden keren. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe aansteker aan te schaffen. Wanneer je als bedrijf dit soort aanstekers laat bedrukken met je bedrijfslogo dan kun je gemakkelijk je bedrijfsnaam promoten door deze gadget weg te geven aan klanten of bezoekers.

Hoelang blijven we nog roken?

Het is een illusie dat roken kan worden uitgebannen. Hoezeer de overheid ook zijn best doet om roken te ontmoedigen zal er altijd een groep blijven die graag een sigaret opsteekt. En daar zit een flink deel bij dat niet zonder kan. In Nederland wordt ook nog niet nagedacht over echt drastische maatregelen zoals in Nieuw-Zeeland. Daar mag de generatie die nu opgroeit straks geen sigaretten meer kopen, ook niet als ze volwassen zijn. Sigaretten zijn daar ook maar op zeer weinig plekken te koop.