VOLENDAM - Wanneer je net begint met werken, dan wil je er natuurlijk nog niet aan denken, we hebben het dan over ons pensioen. Toch is het wel belangrijk om hier alvast voorzichtig naar te kijken en ook een plan te maken hoe je dit graag zou willen invullen. Nu zullen de meesten van ons standaard via de werkgever een deel van het salaris afstaan aan een pensioenfonds, dat dit vervolgens op haar beurt weer belegt. Op het moment dat je dan de pensioengerechtigde leeftijd hebt weten te bereiken, is het tijd om dit uit te laten betalen. Aangezien hetgeen wat deze fondsen doet, jij ook prima zelf kunt, hebben wij een aantal handige tips voor je, zodat je ook zelf kunt beleggen voor je pensioen.


Wat is je doel?

Wil jij gaan beleggen voor je pensioen, dan is het goed te weten wat je doel is. Op basis daarvan kun je namelijk bepalen hoe je gaat beleggen en met welk bedrag je dit maandelijks zou moeten doen om hetgeen te kunnen behalen wat jij voor ogen hebt. Stel dat je op je 25e begint en je belegt iedere maand 200 euro en doet dit 40 jaar lang tegen een rendement van 8 procent, dan is dit ruim 5 ton. Nu zijn de meesten wat huiverig over een dusdanig hoog rendement, maar gezien de lange looptijd is dit heel realistisch. Bepaal dus wat je doel is en zorg dat je op basis daarvan aan de slag gaat.

Zorg dat je de juiste kennis bezit

Stel dat je begint met beleggen, dan is het allereerst goed om ervoor te zorgen dat je de juiste kennis bezit. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor losse aandelen, indexfondsen of dat je gaat beleggen in crypto. Zorg ervoor dat je het aandelen- en crypto nieuws regelmatig leest, zodat je precies weet wat er zich afspeelt in deze wereld. Je wilt namelijk net een stap eerder zijn dan veel anderen, aangezien dit vaak van invloed kan zijn op de potentiële winst. Stel dat je weet dat aandeel X de jaarcijfers gaat presenteren, maar de tekenen zijn niet heel goed, dan kun je ervoor kiezen om tijdig uit te stappen. De kans dat je je verlies dan beperkt, is vrij groot. Veel mensen hopen namelijk vaak tegen beter weten in op een wonder.

Spreid je risico’s

Beleggen in aandelen betekent kans op rendement, wat dus ook inhoudt dat je een bepaald risico loopt. Om deze risico’s te beperken, is het belangrijk je portefeuille met aandelen zo veel mogelijk te spreiden. Dat houdt dus in dat je kiest voor een aantal sterke aandelen als fundering, gevolgd door bijvoorbeeld een indexfonds. Het uiteindelijke rendement mag dan misschien wel iets lager zijn, maar het zorgt er wel voor dat je in het geval van een daling, vaak je verliezen redelijk weet te beperken. Uiteraard loop je altijd het risico op het verlies van je inleg of een deel ervan, maar door de juiste spreiding weet je dit wel te beperken.