AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam waarschuwt per brief meer dan 1.200 brom- en snorfietsers die in januari en februari met te oude voertuigen in de milieuzone hebben gereden. Zo spoort de gemeente eigenaren aan om vóór 1 mei een ander vervoermiddel te kiezen.

De milieuzone voor brom- en snorfietsen ging 1 januari in en geldt voor de hele bebouwde kom van Amsterdam. Ook in Noord. Tot 1 mei wordt er gewaarschuwd en wijst de gemeente overtreders erop dat zij snel een ander vervoermiddel moeten regelen. Na 1 mei volgt een boete van € 65,-.

Controle

Rondrijdende scooters worden met zichtbare kentekencheckers en ‘stille’ camera’s gecontroleerd. Overtreders krijgen tot 1 mei een waarschuwingsbrief thuis. Handhavers en informatieteams spreken brom- en snorfietsers op straat aan en bezoeken buurten waar nog veel oude scooters rondrijden. In januari 2018 werden zo 109.000 rijdende brom- en snorfietsen gecontroleerd. Daarvan voldeed nog 7,7% niet aan de regels. Deze overtreders worden nu gewaarschuwd voordat de gemeente boetes gaat uitdelen.

Campagne

Om de handhaving te ondersteunen liep in februari een campagne met posters in de stad en video’s op Facebook. Daarin vertelden scooterrijders over hun zoektocht naar schoner vervoer, variërend van bakfiets tot elektrische fiets of tijdelijke ontheffing.

Ontheffing en subsidies

Na de inspraak over de milieuzone is er een aantal maatregelen getroffen om het beleid te verzachten. Zo kunnen mensen met een 4-takt uit 2008, 2009 of 2010 een tijdelijke ontheffing aanvragen. Daar hebben tot nu toe 1805 mensen gebruik van gemaakt. De mogelijkheid om in het weekend met een oldtimer de bebouwde kom in te rijden is door 276 mensen aangevraagd (cijfers 26 februari 2018). Tot slot zijn er 409 subsidies aangevraagd door mensen met een stadspas met groene stip.

Schonere lucht

De milieuzone voor brom- en snorfietsen is een van de vijf milieuzones in de stad. Er zijn ook zones voor vrachtauto’s, bestelwagens, autobussen (touringcars) en taxi’s. De milieuzones zorgen voor schonere lucht in de stad.