VOLENDAM - Epoxyhars is een materiaal dat uit twee verschillende delen bestaat: epoxy en verharder. De twee componenten worden gemengd om een ​​chemische reactie te creëren, waardoor de hars uithardt. Epoxyhars is een zeer veelzijdig materiaal dat voor verschillende projecten kan worden gebruikt. Het is sterk en duurzaam, waardoor het de perfecte keuze is voor vele toepassingen. Epoxyhars is zeker het overwegen waard als je een materiaal nodig hebt dat bestand is tegen slijtage. Hieronder staan ​​enkele manieren waarop je doe het zelf epoxy kunt gebruiken:


Coating

Epoxyhars wordt onder meer gebruikt als coating voor bijvoorbeeld een gietvloer. Het hardt uit wanneer het op oppervlakken wordt aangebracht, waardoor een beschermende laag bovenop het materiaal ontstaat. Op het gebied van coatings biedt epoxyhars vele voordelen:

- Voorkomt corrosie en roestvorming op metalen oppervlakken

- Beschermt hout tegen rotten of aantasting door insecten

- Het kan waterdichte barrières creëren voor bootrestauratie, ook rond ramen, deuren en andere toegangspunten tot gebouwen

- Het heeft sterke isolerende eigenschappen.

Andere populaire toepassingen van epoxyharscoatings zijn onder meer huishoudelijke artikelen zoals aanrechtbladen in de keuken, tafels, charcuterieborden, badkamerijdelheden, planken, boekenkasten, werkbanken en vloeren. Er ontstond een enorme industrie die epoxyhars gebruikte om ook garagevloeren te coaten.

Lijm

Epoxyhars is een van de sterkste structurele lijmopties die beschikbaar zijn. Het is bestand tegen veel slijtage, heeft een hoge weerstand tegen chemicaliën en weersinvloeden en is bestand tegen kruip onder langdurige belasting, waardoor het een betrouwbare keuze is voor veel verschillende toepassingen. Vaak gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, auto en productie.

Sculpturen

Epoxyhars wordt vaak gebruikt om sculpturen te maken. Dit materiaal heeft een zeer gladde afwerking, waardoor het een strakke uitstraling heeft die populair is bij veel kunstenaars. Het kan in een mal worden gegoten en laten uitharden, wat resulteert in een solide kunstwerk en zelfs kristalachtige formaties. Het toevoegen van een verdikkingsmiddel zoals Cabosil Fumed Silica kan helpen de viscositeit van epoxyhars te verlagen, waardoor het meer vormbaar wordt. Als je deze combinatie nog niet hebt geprobeerd, is dit misschien het overwegen waard.

Reparaties

Epoxyhars is meestal een tweecomponentenlijm die kan worden gebruikt voor reparaties. Het wordt vaak gebruikt om kapotte voorwerpen te repareren of om een ​​afdichtmiddel te maken. De lijm zal uitharden en een sterke hechting vormen als deze eenmaal met elkaar is gemengd. Dit maakt epoxyhars ideaal voor het repareren van voorwerpen zoals vazen, beeldjes, ornamenten en meer. Epoxyhars is een veelzijdige lijm die voor verschillende reparaties kan worden gebruikt. Het is gemakkelijk in gebruik en hardt snel uit, waardoor een sterke hechting ontstaat. Of je nu een kapot voorwerp repareert of een kit maakt, epoxyhars is een ideale keuze voor de klus.

Elektronica

Epoxyharsen worden gebruikt als coatings en lijmen voor elektronische componenten. Ze bieden uitstekende elektrische isolatie, mechanische sterkte en weerstand tegen hitte, chemicaliën, oplosmiddelen, zout water en andere fysieke stressfactoren. Epoxy's worden veel gebruikt in de elektronica-industrie vanwege de lage kosten van grondstoffen in combinatie met het gemak van aanbrengen - ze kunnen zowel met de hand als machinaal worden aangebracht.