VOLENDAM - De lente is van start gegaan en dus kunnen in de moestuin de eerste zaadjes uit de zorgvuldig uitgezochte zaadzakjes weer geplant worden. Zo smul je met een beetje geluk over een maand of twee al van de eerste oogst. Als er geen roet in het eten wordt gegooid door ongedierte tenminste. Want niets zo ontmoedigend als een weggegeten plant door vervelend ongedierte. Het is dus zaak deze beestjes op afstand te houden voordat het te laat is. Teel jij je gewassen het liefst zo biologisch mogelijk, dan zijn chemische bestrijdingsmiddelen voor jou geen optie. Gelukkig zijn er genoeg manieren en middeltjes om ongedierte op een natuurlijke manier te bestrijden.


Gouden combinaties
Een van de beste en makkelijkste manieren om ongedierte te bestrijden is door middel van plantcombinaties. Door bijvoorbeeld knoflook naast aardbeien te planten, houd je slakken op afstand. Wortels houden de uienvlieg op afstand en andersom verjagen uien de wortelvlieg. Daarnaast hebben ook verschillende kruiden zoals basilicum, knoflook, rozemarijn, dille en koriander een afstotende werking op insecten.

Natuurlijke vijanden
Als je de natuur een handje helpt zit je moestuin vaak binnen mum van tijd vol met natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en vogels. Door bijvoorbeeld een vogelhuisje te plaatsen of bepaalde bloemzaden te kopen en die te planten in je tuin trek je natuurlijke vijanden aan die jou vervolgens weer van je ongedierte afhelpen.

Eigenhandig verwijderen
Je zou het bijna vergeten, maar soms is het handmatig verwijderen van ongedierte ook een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van slakken of het wegspoelen van bladluis met een tuinslang. Enige nadeel is, dat de kans groot is dat ze snel weer op bezoek komen.

Zelfgebrouwen middeltjes
Bestrijdingsmiddelen uit een flesje hoeven niet altijd slecht te zijn, je kunt namelijk ook heel makkelijk zelf brouwsels maken die perfect werken bij het bestrijden van ongedierte. Zo kun je bijvoorbeeld met een mengsel van knoflook en water heel goed luizen bestrijden en kan neemolie, gemaakt van de zaden van de neemboom, heel effectief werken tegen verschillende soorten ongedierte.