In deze blog laat Jaeger Outdoor zien hoe je een mes imitatie herkennen kan. Voor dit experiment hebben ze een neppe SOG Kiku XR weten te verkrijgen. Deze hebben ze naast hun eigen valide SOG Kiku gelegd om de verschillen te laten zien.


Imitatie herkennen door de doos

De eerste verschillen zien we al aan de doos van het mes. Het formaat van de doos van de echte SOG Kiku XR is stukken groter. Ook heeft de doos geen patroon, maar een strak design. Verder valt het op dat er nergens een "made by SOG" label te vinden is op de doos van de imitatie.

Door het handvat

Niet alleen de doosjes verschillen van formaat. De echte SOG Kiku XR is ook een stuk groter van formaat. In het handvat zien we een aantal verschillen. Eén van de grootste verschillen zit hem in de pocket clip. Het originele mes komt met een extra pocket clip geleverd waardoor je ervoor kunt kiezen om het mes aan je linkerzijde te bevestigen. De nagemaakte SOG heeft deze optie niet. De pivot (het scharnier) opening zit bij de echte SOG aan de andere kant van het handvat.

Door het lemmet

Ook door het lemmet kunnen we de imitatie herkennen. Er zit een duidelijk verschil in de dikte van het staal. De originele SOG Kiku XR zijn blad is twee keer zo dik als de copycat. Ook de kwaliteit van het metaal lijkt een stuk minder verfijnd, de lijnen op het blad minder strak en al met al oogt het mes minder scherp. Als laatste is ook de sluiting van het mes niet soepel.