VOLENDAM -Bij FC Volendam is men niet alleen dag en nacht bezig met het behalen van resultaten op het veld. Het is ook van enorm belang dat spelers zich op hun gemak voelen en dat ze lekker in hun vel zitten. FC Volendam heeft enkele cruciale partners waarmee het zorgt dat spelers continu hun hart kunnen luchten en even weg kunnen van de prestatiestress die bij topvoetbal komt kijken.

Zo kregen de spelers van Jong FC Volendam recent een workshop van Play Mental Foundation, mede mogelijk gemaakt door YourGift Cadeaukaarten. Hier kwamen Edson Braafheid, die in de WK finale van 2010 nog meespeelde met het Nederlands Elftal en Gianni Zuiverloon (onder andere ex-Feyenoord, Real Mallorca en ADO Den Haag) vertellen over wat mentale druk voor hen heeft betekend gedurende de voetballoopbaan. Deze workshop was van enorm belang omdat beide oud-spelers hun ervaringen konden delen en daarmee de spelers wisten te inspireren. De spelers van Jong FC Volendam luisterden aandachtig naar de mooie verhalen van de oud-profs.

‘Mentaal’ moet structureel worden

Ruben Jongkind, directeur opleidingen en samenwerkingen, heeft een duidelijke visie op het gebied van mentale begeleiding. "Jezelf mentaal ontwikkelen is onderdeel van het plaatje dat bij de totaalvoetballer hoort. Voetballen doe je niet alleen met je voeten maar ook met je hoofd. Het kunnen volhouden van gedrag dat nodig is om de spelprincipes uit te voeren, is één, maar het gedrag dat dagelijks nodig is om topsporter te zijn is twee."

Volgens Jongkind moet het mentale aspect van een voetballer iets structureels worden. "Deze mentale weerbaarheid heeft te maken met de cultuur in de club. Durven gewaagde doelen te stellen en dagelijks de vertaling maken naar wat je dan zelf kunt beïnvloeden. Maar ook de veeleisendheid van die de staf elke dag van je verlangt, is een onderdeel dat een belangrijke rol speelt in de mentale ontwikkeling. Het mentale aspect moet vooral onderdeel van de cultuur zijn en is niet per se een onderdeel dat door anderen moet worden bijgebracht bij spelers. Daar zetten we steeds meer op in. Met een workshop zoals die van Play Mental Foundation, maar bijvoorbeeld ook met de samenwerking met Q4 Profiles, dat bijdraagt aan een vergroting van de zelfkennis."