VOLENDAM - Trainer Wim Jonk blijft langer verbonden aan FC Volendam en zal ook in de Eredivisie aan het roer staan van Het Nieuwe Oranje. Hiermee lost Jonk de belofte in die hij direct na de promotie al deed. De Volendammer is tenminste tot de zomer van 2023 aan de club uit zijn geboortedorp verbonden. In het contract van Jonk is een optie voor een tweede seizoen opgenomen. Een eventuele langere samenwerking zal tussentijds en periodiek worden besproken en geëvalueerd.


Na drie seizoenen Wim Jonk kwam de langgekoesterde wens van FC Volendam om terug te keren naar de Eredivisie uit. Vanaf de entree van de Volendamse oefenmeester en zijn team ontwikkelde de club zich op meerdere vlakken in rap tempo. Naast aanzienlijk betere prestaties op het veld, groeide FC Volendam ook buiten de lijnen. De vollere (en in de laatste fase uitverkochte) tribunes, het gebroken clubrecord met de transfer van Micky van de Ven naar Wolfsburg en de professionalisering in de jeugdopleiding, inclusief de samenwerking met RKAV Volendam, zijn hier enkele tastbare voorbeelden van. Met de terugkeer van Eredivisie-voetbal in het vissersdorp gaat Jonk de uitdaging aan om de stijgende lijn ook op het hoogste niveau voort te zetten.

Naast Jonk verlengt assistent-trainer Matthias Kohler zijn contract tot 2023, met een optie voor nog één seizoen. Ook hoofd performance Freek de Boer en skills trainer Michel Hordijk blijven langer aan boord.

Buiten de lijnen blijven technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur strategie en opleiding Ruben Jongkind de club trouw. De functie van laatstgenoemde wordt per 1 juli aangepast en behelst vanaf dat moment ook de toetsing van de belangrijkste deelprojecten aan de door de club gekozen strategie. Gezamenlijk met Richard de Weijze en toetredend commercieel directeur Jan-Bas Veltman vormen Van Leeuwen en Jongkind de nieuwe vierkoppige directie van de club.

'We zijn er nog lang niet'

“Met de promotie naar de Eredivisie is ons eerste doel behaald, maar we zijn er nog lang niet”, stelt een realistische Jonk. “De Eredivisie gaat niet alleen veel meer van onze spelers en staf vragen, ook de club als geheel kan en moet nog veel stappen zetten voordat onze basis stevig genoeg is. Dat is ook logisch bij een meerjarenplan. Nu wacht ons een mooie nieuwe uitdaging en daar kijk ik naar uit.”

'Intensieve gesprekken over toekomst'

Bestuurslid technische zaken Hans Bond is verheugd zijn dorpsgenoot en zijn team te behouden voor FC Volendam. “Na intensieve gesprekken over de toekomst van FC Volendam ben ik verheugd dat de koers die we drie jaar geleden hebben ingezet kunnen voortzetten. De insteek blijft om zo lang mogelijk met elkaar door te gaan, maar het is voor beide partijen gezond om met elkaar te blijven evalueren. De club is in ontwikkeling, de stappen naar een nóg professionelere omgeving waren al ingezet. De komende periode zal die stijgende lijn doorgezet moeten worden om uit te groeien tot een stabiele Eredivisieclub. Ik heb daar veel zin en alle vertrouwen in."